Bosá chůze? Proč ne. Ale vynechte tvrdé povrchy. Naši předci asfalt a dlažbu neměli, varuje ortoped Tomáš Trč

2. únor 2022

Když se kloub nehýbe, tak se nepohybuje ani tekutina, která pomáhá vyživovat chrupavku. A ta je v kloubu nejdůležitější, vysvětluje význam pohybu ortoped Tomáš Trč, emeritní přednosta kliniky v Motole. Všechny díly pořadu Blízká setkání najdete na webu Dvojky nebo v mobilní aplikaci mujRozhlas

V době covidu se odkládalo mnoho plánovaných operací. „Stále jsou poměrně dlouhé čekací doby a ti pacienti v bolestech vyčkávají. Během roku by se to mohlo srovnat.“ Kloubům pomáhají i hyaluronové injekce. „Používají se už od 60. let. Fungují jako mazadlo i výživa chrupavky. Může se tím předejít nebo výrazně oddálit operace,“ připomíná doktor Trč.

Vyšetření ukáže kolik máte vápníku

Mnohé ženy po menopauze mohou trpět řídnutím kostí, osteoporózou. Jde tento stav léčit? „Léků je celá řada. Každá žena by se po menopauze měla poradit s ortopedem a užívat vitamin D, vápník nebo jiné preparáty. Udělá se standardní rentgen a pak vyšetření, které určuje, jaké množství vápníku v kostech je,“ vysvětluje ortoped postup.

A jak je to s prvními botičkami a v poslední době moderní bosou chůzí? „První botičky by měly být kotníčkové a správně držet patu. V létě můžou být klidně na chvíli pantoflíčky, ale běhat v nich celý den je chyba. A co se týče bosé chůze, proč ne, ale ne po tvrdém povrchu. Naši předci asfalt a dlažbu neměli.“

Mohou mít lidé těžké kosti? Na jaký věk jsou naše kosti stavěny? Jak jsou na tom s klouby sportovci? Existuje bolest při růstu?

autoři: Adéla Gondíková , zk
Spustit audio

Související