Bon Appétit
vysíláno do konce roku 2011
Pravidelný seriál o francouzské gastronomii, který přímo z Francie připravoval zahraniční zpravodaj Českého rozhlasu.
Moderuje:
Jan Šmíd
Historie:
Rubriku jsme vysílali v rámci bloku "Je jaká je", a to od srpna do prosince 2011.
Každý díl je okořeněn tzv. slideshow, tedy fotografiemi, které jsou opatřeny zvukem.
V 1. díle jsme si představili, na co se můžeme v seriálu těšit nebo proč se francouzská kuchyně stala inspirací i pro kuchyně další.
2. díl nese název Escoffier
3. díl autor nazval Edouard Loubet
4. část se věnuje česneku, olivovému oleji a víně, tedy ingrediencím, které jsou charakteristické pro francouzskou Provence
V 5. části jsme zamířili do zapadlé vesničky v Burgunsku, kde e továrna na výrobu jedné z nejlepších čokolád z celé Francie. Díl se tak samozřejmě jmenuje Čokoláda.
6. část nás zavedla do restaurace, která má hvězdičku Michelin.
Se 7. dílem jsme se vydali do Paříže bez Pařížanů.
Jaké víno se nejlépe hodí ke konkrétnímu jídlu? To je úkol pro sommeliéra, který by měl být schopen zákazníkovi vždy poradit. Více nabídl díl č.8.
S 9. dílem jsme pátrali po neslavnějším víně světa. Najdeme je v Burgundsku v malé vesničce Vosne Romanée.
Desítka patřila městečku Menérbes, kde je starosta velmi zajímavý muž, který se zná se spisovatelem Peterem Maylem a ve volných chvílím se baví tím, že stále něco organizuje nebo zakládá, jako např. muzeum vývrtek.
V 11. díle najdeme pozvánku do jedné z nejkrásnějších vesniček ve Francii. Vesničky, která je známá hlavně díky svému vínu a v jejím okolí najdeme nejlepší vinice v celém Bordeaux. Jmenuje se Saint Emilion.
Další, už 12. pokračování pořadu Bon Appétit, nás pozvalo na druhou návštěvu Champagne. Tentokráte na vinobraní.
Také nabízíme možnost jíst "nezdravě", a to v jedné z nejznámější pařížské restauraci nazvané U prasečí nožičky, kterou jsme navštívili ve 13. díle.
Ke každému jídlu patří i nápoj. Jsme zváni do Bretaně, kde ochutnáme alkoholický jablečný mošt, typický pro Bretaň a Normandii, tedy Cidre.
Zamířili jsme do Lyonu a zastavili se u znamenitého šéfkuchaře. 15. díl nese název Bouillabaisses.
Pozvánka k návštěvě jednoho z největších talentů současné francouzské gastronomie Nicolase Le Bec, který se dnes může pochlubit už dvěma hvězdičkami Michelin.
Další díl nese název Domaine Ott. Proč? To už vysvětlí Jan Šmíd.
Hovězí po Burgundsku, tak se jmenuje další část výpravy po Francii.
Pojďme se spolu s Janem Šmídem podívat na ústřicová pole, navštívíme přitom jednoho mladého chovatele, který má o svou budoucnost jisté obavy.
Vypravíme se do vůbec nejstarší restaurace v Paříži a možná i na celém světě. Jmenuje se Procope.
Vydali jsme se do hotýlku, který byl vytvořen k tomu, aby poskytoval dokonalé pohodlí milovníkům dobrého jídla. Najdeme ho na jihu Francie nedaleko města Avignon.
Existují gurmánské trasy? Lze městem cestovat jen tak za jídlem? My jsme jednu takovou cestu podnikli.
V seriálu Bon Apetit jsme se podívali do opravdu exkluzivní restaurace. Má dvě hvězdičky Michelin a celý tým usiluje o to, aby dostala zpět třetí hvězdičku, o kterou přišla před pár lety.
Salón čokolády je obrovská sladká show, na které nechybí ani kostýmy vyrobené z čokolády. Jan Šmíd si tento salón oblíbil, tentokrát ale navštěvoval méně obvyklé atrakce.
V Paříži se uskutečnila zajímavá akce, kdy se mistři svého oboru vydali do jedné ze stanic pařížského metra, aby se o své zkušenosti rozdělili s cestujícími. Setkali jsme se tak s jedním z nejznámějších francouzských šéfkuchařů.
Máme pro vás další pozoruhodný příběh ženy, která dobyla Francii, a bez nadsázky.
Kuchař Georges nám vyprávěl o své rybí vášni. Jeho restaurace Bofinger leží na Bastille.
Další zastavení patřilo bagetě, bez které by si Francouzi nedovedli život vůbec představit.
V Beaune v Burgundsku existovala nemocnice, kde se víno podávalo místo léků. Za ošetření se zde dokonce někdy platilo vinicemi. Více ví Jan Šmíd.
Tentokráte zamíříme do Bretaně, cílem naší cesty je malá creperie, kde Olivier připravuje každý den vynikající palačinky.
Koncem listopadu zaplaví nejednu zemi nové beaujolais. Co však víme o tamním kraji?
V dalším díle se více dozvíme o jednom z nejpozoruhodnějších gastronomických příběhů dnešní Francie.
Další díl nás pozve na pravé francouzské tržiště.
Hodně z nás má šampaňské spojeno s koncem, resp. začátkem kalendářního roku. Vydali jsme se proto do Champagne.
Co nebo kdo je Jardin de Rempart?
Louis Gadby dělá více než 30 let stále to stejné: vede jednu z nejautentičtějších a nejoblíbenějších restaurací v Paříži.
S dalším dílem jsme pozvali na festival citrónů a pomerančů.
Nechyběla ani pozvánka na gastronomický koncert, který probíhá každý den v halách Paula Bocuse v Lyonu. Zblízka tu můžete vidět největší lahůdky, jaké si dovedete představit.
Nezapomněli jsme ani na dvě naprosto unikátní restaurace, které patří vůbec k nejlepším v celé Paříži.
V našem seriálu jsme se podívali i do zřejmě nejkrásnější restaurace na světě.
Jan Šmíd nám teď potvrdí, že svět lanýžů a jejich sběratelů je pořád ještě svět sám o sobě ve kterém platí jistá pravidla.
Na závěr jsme se podívali do Lyonu, který je považován za gastronomické hlavni město Francie.
Audioarchiv všech dílů najdete v našem iRádiu.
Rubriku vysílal také ČRo Leonardo.
E-shop Českého rozhlasu
Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?
Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka
Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama
Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.