Boj se lží a nenávistí nemůžeme vyhrát, ale nikdy ho nesmíme vzdát

18. prosinec 2013

S teologem a prezidentem České křesťanské akademie Tomášem Halíkem jsme vzpomínali na prezidenta Václava Havla a hovořili o setkání intelektuálů, které se v Miláně zabývalo budoucí vizi Evropy.

Nedokončená revoluce V. Havla
Teolog Tomáš Halík se velmi dobře znal s bývalým prezidentem Václavem Havlem, který zemřel před dvěma roky a už za svého života se stal symbolem svobody a demokracie. „Znal jsem ho 40 let a byli jsme přátelé. Jeho odchod jsem nestačil citově zpracovat, protože okamžitě přišly telefonáty z domácích i zahraničních médií, abych se vyslovil k Václavu Havlovi. Jeho odkaz jsem měl příležitost hlouběji zhodnotit až letos ve Washingtonu, kde jsem měl přednášku. Nazval jsem ji Nedokončená revoluce Václava Havla. Z jeho hesla o tom, že pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí, si mnozí dělali legraci. Pravda je na jedné straně zbraň, která chrání slabé proti silným. Když bychom škrtli kritérium pravdy, tak to, co rozhoduje, je moc. Ale pravda se musí zříci toho, aby byla prosazována násilím. Pravda je kniha, kterou nikdo z nás ještě nedočetl do konce. Pravda a láska nemůže totálně zvítězit, ale boj se lží a nenávistí, s hloupostí a zlobou, s korupcí a násilím nemůžeme nikdy definitivně vyhrát, ale nikdy ho nesmíme vzdát. Tím jsem chtěl vystihnout poselství Václava Havla.“

V letech 1966-71 vystudoval sociologii a filosofii na FF UK (žák prof. Patočky), titul PhDr. získal 1972; na podzim 1968 absolvoval trimestr sociologie a filozofie náboženství na University of Wales v Bangoru ve Velké Britanii. V roce 1984 atestoval z klinické psychologie. Teologii studoval tajně v Praze (žák J. Zvěřiny) a po roce 1989 postgraduálně (se zaměřením na religionistiku) na Papežské Lateránské univerzitě v Římě, kde v r. 1992 získal akademickou hodnost Th.Lic. (nostrifikováno MŠMT ČR "dr. v oboru teologie"). Na podzim 1992 se habilitoval pro obor sociologie na FSV UK v Praze a pro obor praktické teologie na Papežské teologické fakultě ve Wroclavi (Dr. hab. v oboru teologie). V roce 1997 byl jmenován profesorem UK pro obor sociologie.

"Jak to vidí" vysíláme od pondělí do pátku vždy v čase od 8:30 do 9:00 hodiny. (Přepis pořadu najdete na našich stránkách následující den, zvukový záznam do hodiny po odvysílání.)

Autorizovaným dodavatelem doslovných elektronických přepisů pořadů Českého rozhlasu je NEWTON Media, a.s. Texty neprocházejí korekturou.

autor: Tomáš Halík
Spustit audio