Bohumil Pečinka: Sobotka velvyslancem? Nemělo by se říkat, že tihle lidé dostávají trafiky

22. únor 2018

Demokracie neví, co dělat s bývalými vůdci. Ve starověkém Řecku je posílali do vyhnanství. Jako velvyslanci ve vzdálené zemi ale mají státu co dát. Těžko se vrací do normálního života.

Bývalý předseda Sociální demokracie a premiér vlády Bohuslav Sobotka na nedávném sjezdu ČSSD vůbec nebyl. Proč strana tak rychle pohřbívá své lídry, jakoby nevěděla, co s nimi dál? „To je věc, která je pro demokracii typická od starých Athén,“ vysvětluje politolog Bohumil Pečinka.

Periklés a Špidla

„Báli se jejich rozkladného vlivu. Potom, co skončil jejich mandát, je posadili na loď a odvezli do fešáckého vyhnanství. Snad jen Periklés se tomu vyhnul, protože měl tolik zásluh... Problém bývalých vůdců je v každé zemi. V diktaturách jsou zapuzeni, často končí za podivných okolností. Demokracie neví, co s nimi.“

„Já myslím, že tihle lidé by měli být na různých velvyslaneckých postech. Že by skutečně měli odjet ze země na několik let a odvést státu službu na jiné úrovni. Myslím, že státu mají co dát.“ Povedlo se to například u bývalého premiéra a předsedy ČSSD Vladimíra Špidly.

Těžko se dostávají do reality

„Nemělo by se říkat, že tihle lidé dostávají trafiky, ale že jdou uplatnit svou schopnost jinde. Když se u nás někomu nějaká funkce dá, tak je to hned trafika, hned je to něco negativního. Ale já myslím, že je to strašně pozitivní,“ upozorňuje Pečinka.

Sjezd ČSSD, Vladimír Špidla

„Špičkoví politici, premiéři nebo několikaletí ministři, se těžko dostávají do reality. Politika, když ji děláte rádi a na té nejvyšší úrovni, je tak fascinující zaměstnání, že dostat se potom do normálního životního tempa vám trvá strašně dlouho. Velvyslanecká čtyřletá funkce v nějaké hodně vzdálené zemi není vůbec nic špatného nebo nemravného.“

autoři: všt , rota , Bohumil Pečinka
Spustit audio