Bohumil Pečinka: Politici se bojí, jaký typ voličů by jim korespondenční volby přinesly

31. červenec 2020

Antimonopolní úřad je předmětem kritiky dlouhodobě. Je nešťastné, že se o takových věcech diskutuje až ve chvíli, kdy se o to zajímá policie, uvedl novinář Bohumil Pečinka.

Premiér Andrej Babiš (ANO) a vicepremiér Jan Hamáček (ČSSD) chtějí navrhnout odvolání šéfa úřadu Petra Rafaje, který stojí v jeho čele 11 let. Podezřívají ho z korupce.

„Podnikatelé kritizují, že úřad pozdě reaguje na stížnosti, čímž umrtvuje byznys. Uvedu příklad. Někdo vyhraje veřejnou zakázku, druhý se odvolá. Za Rafajova předchůdce se to řešilo za 6 až 12 měsíců, dnes je standard rok i více,“ dodává Bohumil Pečinka, zástupce šéfredaktora týdeníku Reflex.

Nedáš subdodávky, odvolám se…

„Policie u Petra Rafaje udělala před časem domovní prohlídku, našla dva milióny. On říká, že jsou to úspory. To je zástupný důvod, primárně by se mělo řešit, jestli instituce brání byznysu u nás. Jeden známý vyhrál tendr. Druhý v pořadí za ním přišel a řekl: buď mi dáš subdodávky, nebo se odvolám a bude to tam ležet rok. A po roce zakázka propadla. To se stává běžně, protože tam nejsou přesné termíny.“

Prezident Miloš Zeman v souvislosti s Rafajovým odvolání řekl, že ctí presumpci neviny. „Z mého pohledu by premiér a vicepremiér měli spíše otevřít diskuzi, jak úřad funguje. Měli by odbourat věci, které zdržují podnikání, aby řešení neměla v rukou jen policie.“

Posunutí voleb může rozhodnout o výsledku

V jakém ohrožení jsou naše krajské volby a volby do třetiny senátu v souvislosti s koronavirem? „Odejmout hlasovací právo lidem v karanténě je choulostivé. Když volby posunete, dramaticky rozhodnete o výsledku. To jsme zažili v září 2009, kdy měly být předčasné volby. Ústavní soud řekl, že budou až v řádném termínu, kdy už byla konstelace sil jiná, než v tehdejších průzkumech.“

„U nás se připravují tři možnosti. Volby v zastoupení, speciální okrsky pro lidi v karanténě a možnost odvolit v autě,“ nastínil možné varianty Bohumil Pečinka.

Bojí se politici korespondenční volby?

Dlouho se diskutuje o korespondenční volbě, kterou mají v Rakousku nebo v Izraeli. „Politické strany se bojí, jaký typ voličů tato metoda přivede. V Rakousku přivedla mladé lidi v aktivním věku, pro které není politika prioritou. A strany si teď říkají: je to náš volič, není to náš volič? Ale já nevidím skupinu lidí, která by šla demonstrovat proti korespondenční volbě.“

V krajských volbách kandidují politické strany často v různých uskupeních s nějakým neutrálním názvem. „Oni reagují na změnu chování voličů, kteří volí častěji neurčitá seskupení, než politické strany. Ale je to také otázka osobností, když má kandidát silnou pozici, tak se postaví za stranu, která ho tam vynesla,“ dodal Bohumil Pečinka.

Další témata rozhovoru: Co bude tématem podzimních voleb? Co víme o propuštění Farkase a Všelichové z tureckého vězení? Jaká je situace maďarského zpravodajského webu Index?

 

autoři: Zita Senková , zk
Spustit audio

Související