Miloš Doležal: Bodla stínu do hrudního koše. Básnické prózy inspirované Vysočinou

6. únor 2023

Básnické prózy Miloše Doležala, básníka a rozhlasového redaktora, které mají podivný název Bodla stínu do hrudního koše, by mohly nést podtitul „črty z krabatiny“. Krabatinou je míněna pahorkatá Vysočina, místo Doležalova domova a stálé inspirace. A črta je krátký literární útvar, drobné vyprávění, o kterém autor říká, že je možné jej „osekávat na kost“. Poslouchejte on-line po dobu jednoho týdne po odvysílání.

Účinkují: Igor Fic, Miroslav Hanuš, Oldřich Kaiser a Jana Franková Doležalová
Připravila: Jana Franková Doležalová
Hudba: skupina Pláče kočka
Režie: Markéta Jahodová

Součástí těchto črt jsou také záznamy snů, básně, minipovídky a fragmenty z deníku. Škála žánrů vyjadřuje určitou dramatičnost Vysočiny, ve které se odehrávají pohnuté osudy lidí – kopce, meze, strže, hůrky, sebevrazi, vyhnaní sedláci, opilci, samotáři... A celek tvoří jakýsi křovinatý skicář, který umožňuje drkotavě vyprávět.

Miloš Doležal na festivalu Měsíc autorského čtení

Tento souzvuk doprovází písně a hudební fragmenty kapely Pláče kočka, nezaměnitelného hudebního tria z pražské Libně pod vedením kapelníka a zpěváka Jakuba Sejkory.

V lednu převzal básník, prozaik a publicista Miloš Doležal cenu PEN-klubu za celoživotní dílo Vlastní cestou. Při této příležitosti zařazujeme reprízu jedné z jeho nejosobnějších a nejosobitějších knih, ve které se spojuje Doležalovo umění zeptat se a zaznamenat příběh s rodištěm a osudovým místem Vysočinou.

Spustit audio

Související