Bob Marley, Kajkery, Šum svistu, Kučerovci, Desmond Dekker. Poslechněte si prosluněné letní písničky

11. červenec 2021

Počasí se na začátku července dost měnilo, ale proč nevyvolat náladu rozpáleného letního dne. Hudebně se k tomu hodí rytmy reggae. Vše uvede Horký vzduch a písek, tedy nahrávka zpěvačky Jany Koubkové, Combo FH Daniela Fikejze a Yo Yo Bandu z konce 70. let.

Další horká letní písnička bude záležitostí kapely Kajkery z moravského Frýdku-Místku. Ta se objevila i na přehlídce Houpací kůň v Třeboni před 12 lety. Kajkery mají nejblíže k folk-rocku, ale v jejich písničkách lze slyšet vlivy dalších žánrů.

Skupina Kajkery na festivalu Muzika, Hrádek u Rokycan 2.8.2008

Tato kapela uspěla na Portě 2003 a dokonce účinkovala ve vodáckém televizním seriálu Proč bychom se netopili. Na albu z roku 2005, které skupina Kajkery a její zpěvák Theodor Kara Barczi natočili s pomocí Jaroslava Samsona Lenka, má i milou náladotvornou písničku Horká letní noc.

V pořadu Světla ramp přeletíme ve světě hudby zvládnutelnou vzdálenost a přistaneme na Jamajce. Uctíme památku krále stylu reggae Boba Marleyho, od jehož odchodu uplynulo letos v květnu už čtyřicet let. Život mu vzala rakovina v pouhých 36 letech.

Myšlenky, názory a hudební svět Boba Marleyho byly velmi slunné, a tak je případné jednu z jeho nejoblíbenějších písniček zahrát. Sun Is Shining, Slunce svítí, kterou s kapelou Wailers natočil poprvé před půlstoletím na album Soul Revolution a o sedm let později ji nahrál ještě jednou na desku Kaya. A má se za to, že tento song je v oslavě stylu reggae tím nejlepším.

Dekker byl slavný, i když mu nerozuměli

Jedním z prvních jamajských zpěváků, který se proslavil po celém světě, byl Desmond Dekker, od jehož narození uplyne 16. července osmdesát let. Přišel na svět jako Adolphus Dacres, vyučil se svářečem a zpíval v kostelním sboru. Docela mu to šlo, a tak zásluhou známosti jeho přátel z tehdejšího zaměstnání natočil několik písniček pro jedno místní rádio.

Čtěte také

Zanedlouho se stala z Dekkera jamajská hvězda, jejíž zář dolehla v druhé půlce 60. let i na Evropu. Desmond Dekker s kapelou Aces kombinoval ska, rocksteady a reggae a měl na sklonku 60. let řadu hitů a byl úspěšný, což bylo docela zvláštní, protože zpíval se silným akcentem v jamajském patois a mnozí uživatelé angličtiny mu ne úplně dobře rozuměli.

Dva velké hity Desmonda Dekkera, který se mimochodem přímo dostal do textu písničky Beatles Ob-La-Di, Ob-La-Da, pod Světly ramp zazní: It Mek a Israelites. Tento zpěvák zemřel v květnu před patnácti roky ve věku 64 let pár týdnů před plánovým koncertem v rámci pražského festivalu Respect. 

Oslnění jihoamerickou hudbou bude cítit z hitu Dana Nekonečného, kterému by bylo na sklonku června pětapadesát, a jeho kapely Šum svistu a sexy pojetí hitu i kdysi v socialistické střední Evropě populárního mosambického zpěváka Africa Simonea Hafanana. A celou příjemně exotickou písničkovou letní půlhodinku zarámují Kučerovci a jejich velký šlágr Rege, Rege.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související