Biskup Václav Malý: Papež udělal při návštěvě Iráku několik neobvyklých kroků. Nešlo o prázdná gesta

12. březen 2021

Papež František v prvním březnovém týdnu zavítal do Iráku. Cílem cesty bylo nejen povzbudit iráckou komunitu křesťanů a poukázat na její osud, ale také vyzvat k odpouštění, míru a nutnosti spolužití. Návštěva podle světícího biskupa pražského Václava Malého bohatě splnila svůj účel.

Čtěte také

Biskup Václav Malý také oceňuje osobní statečnost papeže Františka, který jel ve složité době pandemie koronaviru do oblasti, která není bezpečná. „Přesto tam šel povzbudit lidi, nejen křesťany, ale vůbec obyvatele celého Iráku,“ říká v Jak to vidí…biskup Václav Malý.

Papež František podle Malého v rámci návštěvy Iráku udělal několik neobvyklých kroků, například sloužil mši v Bagdádu v kostele chaldejské katolické církve chaldejským ritem. „Což je opravdu výjimečné,“ míní Václav Malý.

Lidé jsou si rovni 

Malý zmiňuje i návštěvu zdevastovaného Mosulu či setkání s významným šíitským představitelem ajatolláhem Alím Sistáním. Papež podle Malého při zpáteční cestě v letadle citoval ajatolláhovu větu: „Lidé jsou bratři skrze náboženství a jsou si rovni jako stvoření.“ „No, to je prostě něco úžasného. Víme, že v islámském světě je také mnoho radikálů, kteří ostatní vidí právě jako nevěřící,“ zdůrazňuje biskup Václav Malý s tím, že navíc takovou větu pronesla vysoká autorita šíitského islámu.

Václav Malý zmiňuje také setkání papeže Františka s vysokým činitelem sunnitského islámu šajchem Ahmadem Tajibem ve Spojených arabských emirátech v únoru 2019. „A tentokrát se podařila návštěva tohoto muže,“ podotýká Václav Malý. Významné je podle něj i to, že si papež František sundal z úcty k ajatolláhovi boty a ajatolláh, který přijímá návštěvy v sedě, naopak povstal. „To jsou taková gesta. A nejsou to prázdná gesta. Myslím si, že opravdu mají a budou mít dobré důsledky,“ upozorňuje biskup Václav Malý.

Motlitba jako spojenectví

Dalším velkým gestem podle něj byla společná modlitba ve městě Ur, které je rodiště praotce Abraháma, jehož uznávají všechna tři monoteistická náboženství. Přítomni byli představitelé islámu, židovství i křesťanství. „Takže to je zase určitý posun, že modlitba byla vyslovena jménem těchto tří náboženství,“ myslí si světící biskup pražský Václav Malý.

Další témata rozhovoru: co vezl papež Františk do Iráku; jak početná je křesťanská komunita v Iráku; dialog mezi islámem a křesťanstvím; vliv papeže Františka na podobu církve; příští apoštolská cesta papeže do Maďarska; postní doba; hrdinové dnešních dnů; tvorba a život Jana Vodňanského; rozloučení s Františkem Líznou.

autoři: Zita Senková , cpk
Spustit audio

Související