Bílý sníh se snáší aneb Když v písničkách sněží

30. leden 2022

„Bílej sníh, ten mýho tátu každej den připomíná.“ To zpíval Mirek Hoffmann s Greenhorns ve výborné verzi hitu Johnnyho Hortona North To Alaska.

A motiv emocionálního vztahu otce a syna jasně vyvěrá i z nahrávky Johnnyho Cashe z jeho alba vírou inspirovaných a ovlivněných songů Hymns by Johnny Cash z roku 1959. Autorem skladby je však hillbilly písničkář z Jižní Karolíny Marshall Pack, který písničku Snow In His Hair, Sníh v jeho vlasech, napsal poté, co navštívil tatínka, kterého dlouho neviděl. A je smuten, že tátu vidí velmi zestárlého, téměř slepého s bílými vlasy. Zde je tedy sníh metaforou podle své bílé barvy.

„Bylo to mnoho let, roky byly dlouhé. Ale konečně se vracím k tátovi, domů. Hledí na mě, i když stěží vidí. Bůh žehnej mému starému tátovi, on mě pozná. Ve vlasech má sníh. Svatozář starostí a péče. Jak můj táta stárne, je vzácnější než zlato, Neboť miluji sníh v jeho vlasech.“ To sugestivně vyprávěl  Johnny Cash v písničce Snow In His Hair.

Čtěte také

Ovšem v ostatních zasněžených písničkách sníh více či méně dotváří jejich náladu, například v nahrávce zpěvačky a v tomto případě také klavíristky Aneta Langerové Na horách sněží z jejího předloňského alba Dvě slunce.

Dále také v písni In The Snow první v Americe úspěšné jihokorejské skupiny Kim Sisters Roses („Vzpomenu si, až bude zima a nebudou vidět růže, že mě políbíš a ve sněhu mi pokvetou růže.“), v nahořkle melancholické skladbě Víkend před 75 roky narozeného písničkáře Wabiho Daňka („Padal sníh a na římsách nám před očima tál…“) nebo v Daliborem Štruncem a Cimbal Classicem zhudebněných verších velkého slovenského básníka Milana Rúfuse pod názvem Sněží.

A vše velebně zarámuje Karel Gott v Pikartově a Řebíčkové písničce Bílý sníh se snáší ze 70. let.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související