Billy Joel – Piano Man (1973)

4. říjen 2023

Mikrofon a piano. To jsou dvě hudební rekvizity, o které se opírá kariéra jednoho z historicky nejúspěšnějších amerických popových skladatelů a zpěváků Billyho Joela.

Samozřejmě, že by samy o sobě nestačily, kdyby k nim nepřidal i výsostný cit pro melodii, brilantní hráčské umění a prvotřídní zpěv.

To všechno ostatně slyšíme i z jeho raného alba Piano Man, které vyšlo v roce 1973.

Titulní skladba, která jedinečným způsobem (protože z vlastní Joelovy zkušenosti) popisuje úděl barového hráče, patří mezi nejpůsobivější písničky 70. let. Už jen pro ni samou stojí za to celé album oprášit. 

autor: Martin Schuster | zdroj: Český rozhlas
Spustit audio

Související

  • Michael Jackson – Thriller (1982)

    Osudy dětských muzikantských hvězdiček bývají různé. Většinou skončí v zapomnění, občas jejich popularita přeroste práh dospělosti, někdy však se dotknou popového nebe.

  • The Eagles – Desperado (1973)

    V hudební půlhodince Kulatá muzika budeme tentokrát podávat vybrané menu. Zavzpomínáme totiž na skupinu výjimečnou z mnoha hledisek. Už jenom pro její stylový záběr.

  • Genesis – We Can´t Dance (1991)

    Genesis. Tohle biblické jméno označuje jednu z nejúspěšnějších pop-rockových kapel všech dob. Prodala přes 130 milionů alb a zajímavá je i díky pozoruhodnému vývoji tvorby.