Bezpečnostní poradce Šándor: Dnes je velmi obtížné chtít táhnout za jeden provaz

12. únor 2021

Nouzový stav v České republice končí 14. února, poslanci ho neprodloužili. K takovému výsledku podle bezpečnostního poradce Andora Šándora dojít nemělo.

Čtěte také

Nouzový stav podle Andora Šándora umožňuje plošná opatření. „Bez něj asi těžko lze držet zavřené obchody, restaurace nebo uzavřené školy,“ říká Šándor v pořadu Jak to vidí… s tím, že nehodnotí, zda je to v aktuální situaci dobře nebo špatně.

Mylný je ale podle něj názor, že bez nouzového stavu nelze použít armádu a hasiče. „Možné je to podle zákona 219 i 240,“ uvádí Šándor. Kraje podle něj také mohou čerpat ze státních hmotných rezerv. „Ty jsou tohoto státu,“ míní bezpečnostní poradce.

Hluboké příkopy

Jako problém vidí Šándor to, že vláda od začátku říkala, že je ve válce, to ale podle něj není pravda. „Válka vypadá úplně jinak. Kdybychom přijali tuto tezi, tak třeba v druhé světové válce ve Velké Británii vznikla koaliční vláda a všichni táhli za jeden provaz,“ uvádí Andor Šándor. To se ve vládě premiéra Andreje Babiše (ANO) podle něj neděje.

Premiér Andrej Babiš

„Od začátku nekomunikoval a vyřazoval svého ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD). Nepustil ho řídit krizový štáb a takhle se to přeneslo do celého politického spektra. Dneska je velmi obtížné chtít táhnout za jeden provaz, když je tady rok hlubokých příkopů, které neměl nikdo žádnou snahu zasypat,“ upozorňuje Andor Šándor.

Rozum v hrsti

Kraje se dosud podle Šándora spoléhaly na to, co jim přikázala nebo uložila vláda. Neměly tak příležitost reagovat. „Můžeme kritizovat krizový zákon, že je napsán na povodně, ale hejtmani si to nemohli ani vyzkoušet,“ říká bezpečnostní poradce.

Podle Šándora je teď potřeba vzít zdravý rozum do hrsti. „Abychom opravdu udělali taková opatření, která skutečně budou držet nákazu pod nějakým rozumným číslem,“ apeluje bezpečnostní poradce Andor Šándor.

Česká republika se aktuálně řadí podle počtu nákaz koronavirem na obyvatele za 14 dní v Evropské unii na druhé místo za Portugalskem.

Další témata rozhovoru: potřebujeme politiky, abychom se chovali zodpovědně?; soud s bývalým americkým prezidentem Donaldem Trumpem; cesta Josepa Borrella do Moskvy; vztah Evropské unie a Ruska; volby v Libyi.

autoři: Zita Senková , cpk
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.