Bezlepkový velikonoční beránek. Připravte si recept z Ranní Dvojky

Napsala nám posluchačka z Ústí nad Orlicí, že by si ráda zapsala recept na bezlepkového beránka, který zazněl v Ranní Dvojce.

Ingredience
  • 2 hrnky samokypřící bezlepkové směsi (300 g)
  • 1 hrnek cukru krystal (220 g) 
  • 3 vejce (zvlášť žloutky a bílky)
  • 200 g 12% smetany
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • špetka soli
  • olej na vymazání keramické formy na beránka
  • rýžová mouka hladká na vysypání keramické formy na beránka

Posluchačce jsme recept poslali a vy o něj také nepřijdete. Z bílků vyšleháme tuhý sníh se špetkou soli. Ve druhé míse vyšleháme žloutky s cukry, smetanou a moukou. Do vaječné směsi opatrně přimícháme tuhý sníh z bílků. Beránkovou formu vymažeme olejem a vysypeme hladkou rýžovou moukou.

Do beránkové keramické formy nalijeme směs a přikryjeme druhou stranou beránka. Vložíme do studené trouby, kterou nastavíme na 180 °C a cca 60 minut pečeme. Pak vytáhneme z trouby a necháme ještě 20 minut ve formě chladnout.

Velikonoční beránek

Namočíme si utěrku do studené vody a položíme na formu beránka. Po dalších cca 20 minutách sundáme poklop a vyklopíme. Beránka můžeme pocukrovat, potřít čokoládou nebo ozdobit jinak.   

Související