Bez zvířat, s vanou v kuchyni, s nižším nájmem za sex. Co vás může potkat při hledání bytu?

27. září 2018

„Já jsem se setkala prakticky se vším. Od bytů, které nemají polovinu koupelny, přes ty, které mají v kuchyni otevřenou výtahovou šatnu, až po byty s pokoji bez oken,“ vyjmenovává své zkušenosti redaktorka Radia Wave Hana Merková. Stejně jako ona i já jsem strávil několik měsíců při hledání podnájmu v širším centru Prahy. A o bizarní zážitky nebyla nouze.

Zřejmě rozšířenějším problémem je domácí zvíře. Nedávno nám málem vyšlo bydlení v Holešovicích. Nakonec ale došla zpráva, že kvůli kočce, ačkoliv je hodná a čistotná, nám byt nepronajmou. Znovu se pak objevil na realitním webu. I když občanský zákoník říká, že nájemce má právo zvířata v bytě chovat, tedy za předpokladu, že obyvatelům bytu nepůsobí potíže, poslední slovo má stále pronajímatel. Může se pak stát, že budete postaveni před volbu kocour, nebo byt. U mě vyhrál Garfield.

Prolomit vlny: Ve 28 letech v menším, horším a dražším bytě než v prváku na vejšce

smutek - noviny - starý bar

Už deset let žiju v Praze. Ale původně jsem z Moravy a blíží se situace, která už tu párkrát byla. Musím se přestěhovat. Po dvou letech bydlení v pokoji o rozměrech 25 metrů čtverečních, s balkonem, v bytě 3+1 na úpatí Branických skal, nastal čas vzhledem k přirozeným životním změnám majitelů svůj ráj za 6 000 Kč měsíčně vyměnit za nějaký jiný. Ale jaký a kde? Poslední měsíc pátrání napovídá, že o důstojném bydlení si můžu, jako spousta jiných lidí kolem mě, nechat jen zdát.

Důležitou roli samozřejmě hrají také peníze. Na webech, které se specializují na spolubydlení, se objevují zprávy o nižším nájmu za sex, říká Hana. „Našla jsem několik inzerátů, kde mladí muži psali, že slečnám do třiceti let poskytnou nájem, který nemusí být ani tak drahý. Stačila by prý občasná masáž, někdy dokonce i sex.“

Podobnou zkušenost má i Magda Fajtová, která s kamarádkou hledala bydlení v Brně. „Majitel nám ukázal byt, který byl celkem v pořádku. Řekl ale, že by tam potřeboval celkem často chodit, neboť měl za naším pokojem kancelář. Chtěly jsme proto vždy dopředu vědět, kdy přijde. Na to ale nepřistoupil. Říkal, že by mu nevadilo, kdyby nás tam občas zahlédl, jak se převlékáme.“

Pozor taky na podvodné e-maily. Mně například přišla zpráva napsaná lámanou češtinou od člověka, který je údajně z Kypru. Nabízel byt na pražských Vinohradech za velmi nízkou cenu. Jak se lze ale dočíst v několika internetových diskuzích, jde o podvod. Muž se vás pokusí přesvědčit, abyste si byt pronajali přes službu Airbnb. Chce od vás citlivé údaje k vytvoření smlouvy, kterou by pak údajně zaslal i s klíči na vaši současnou adresu. A nezapomene se zmínit i o bezpečnostní kauci ve výši tří nájmů.

Pes - doma - sedačka - domov

Pokud po podobných zkušenostech na hledání bydlení ve městě rezignujete, existují i jiná řešení. „Já jsem si před rokem pořídil maringotku, kterou jsem si zaparkoval na pronajaté zahradě kousek od Plzně,“ popisuje pětadvacetiletý Honza. Musí se ale obejít bez elektřiny a od listopadu do března se na pronajaté zahradě vypíná přívod vody.

Podobně jako on to vyřešila i mladá herečka Sofie. Momentálně žije se svým přítelem v chatce u řeky nedaleko Prahy. „My už se dlouho snažíme bydlet tak, abychom byli v přírodě a abychom nemuseli platit drahý nájem.“

Bydlení mileniálů: Má se hůř Homo hypothekus, nebo věčný podnájemník?

Doma - nájemník - hypotéka

Na webu jedné realitní kanceláře hledám průměrné ceny nemovitostí. Za nevelký byt v Praze o 60 metrech čtverečních bych vysolila přes 4 a půl milionu, za nájem téhož území skoro dvacet tisíc měsíčně, plyn a elektřinu nepočítaje. Je pro mě jediným řešením přestěhovat se do Ústí nad Labem, kde je jeden metr v éře pozdního kapitalismu minimálně pětkrát levnější a pronájem skoro třetinový? A co bych v Ústí dělala, když nemám absolvovanou chemičku?

Velkým tématem je v alternativním bydlení hygiena. Sofie například řeší problém se štěnicemi. A protože není v chatce elektřina, prádlo musí máchat v řece. „Pokud chce člověk něco levně, tak musí počítat s tím, že do toho investuje hodně energie.“

Bydlení v širším centru města v adekvátně velkém prostoru za rozumnou cenu by podle mého názoru mělo být pro člověka s průměrným příjmem dostupné. Sofie to vidí trochu jinak. „Mě bydlení na Vinohradech přijde jako hodně velký luxus. Myslím ale, že to pro lidi v mém okolí začíná být normální. Spíš to vnímám tak, že jsou lidi moc rozmazlení.“

Jaká další úskalí vás mohou potkat při hledání bytu? A kolik peněz si musíte připravit kvůli počátečním výdajům za kauce a provize realitce? Poslechněte si celou audioverzi!

autor: Filip Titlbach
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.