Bez spolužaček bych žádnou školu nepřežila. Omeletky s Halinou Pawlowskou

12. září 2021

K září a nadcházejícímu podzimu neodmyslitelně patří návrat do školy. A přestože se Den učitelů slaví u nás v březnu a ve světě až v říjnu, zaslouží si podle Haliny Pawlowské připomenout i dnes v Omeletkách na Dvojce.

Když se řekne škola, myslí se tím zpravidla první krok na cestě za vzděláním, studnice moudrosti a nejlepší léta života. Mně se ale většinou při slově škola vybaví první komplexy, kocovina, žárlivost a utrpení! Bez spolužaček bych žádnou školu rozhodně nepřežila, přiznává Halina Pawlowská.

Chápat a odpouštět

Blížící se školy jsem se vždycky děsila, ale zároveň jsem se také těšila. Na vzrušení, až uvidím spolužáky, na všechno, o čem jsem tušila, že mne potká, i na oblíbené učitele. I když k učitelům jsem teď často hodně kritická.

Doufám, že mi to ale učitelé odpustí. Za prvé proto, že jsem z učitelské rodiny, za druhé proto, že sama učím, a za třetí proto, že učitelé mají v popisu práce chápat a odpouštět.

Několikrát jsem už vzpomenula, jak se můj táta seznámil s mámou. Řekl jí, že nesnáší učitelky, a protože máma byla učitelka, tak bleskurychle vystudovala práva, aby jí můj otec mohl říkat paní doktorko. Pravda je, že práva nikdy neprovozovala, ale učila celý život.

Protest socialistické mládeže

Jednou jsme měli v době normalizace ve škole problémy, že se s holkami stále bavíme jen o módě a že se nechováme jako řádní představitelé socialistické mládeže. Zavolal si nás tehdy ředitel. Strašně nás to pobouřilo, a tak jsme se domluvili a druhý den všechny dívky přišly do školy v tmavě modrých sukních a bílých košilích a kluci měli modré kalhoty a bílá trika.

Nejkrásnější na tom ale bylo to, že tak přišla i naše třídní učitelka! Do té doby jsme si mysleli, že je to kráva, ale pak jsme na ni nedali dopustit!

Omeletky ještě prozradí, jaké filmy s tématem škola a učitelé doporučuje herec Vašek Šanda. Zazní povídka posluchačky Oliny Hájové Chvála starých džín. A na závěr Halina Pawlowská prozradí rakouský recept na houbovou omáčku.

Show Haliny Pawlowské Omeletky poslouchejte v premiéře ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky každou sobotu a neděli po 12. hodině. Každý díl najdete na stránce pořadu zdarma. Omeletky můžete poslouchat i v aplikaci mujRozhlas, kterou lze stáhnout do mobilu.  

autoři: Halina Pawlowská , opa
Spustit audio

Související