Bez pavouků bychom si těžko poradili, ujišťuje arachnolog Milan Řezáč

23. červenec 2022

Milan Řezáč působí ve Výzkumném ústavu rostlinné výroby. Jak souvisejí pavouci se zemědělstvím? „Pavouci jsou nejrozmanitější skupina predátorů a jsou schopní velice efektivně likvidovat škůdce,“ vysvětluje arachnolog.

„Když na jaře začíná narůstat populace škůdců, pavouci už jsou aktivní a jsou schopní zastavit nárůst v samotném počátku, což je klíčové. Další vlastností pavouků je tzv. overkilling. Zabíjejí mnohem víc kořisti, než jsou schopní zkonzumovat,“ říká Milan Řezáč.  „Overkilling velice pomáhá zemědělcům,“ dodává s tím, že i díky dalším neobvyklým vlastnostem nabízejí pavouci přirozenou ochranu plodin.

„Zemědělci si to uvědomují, ale stále jsme na začátku. Zemědělství je dnes nastaveno tak, že nám drastickým způsobem ubývá biodiverzita bezobratlých živočichů, hmyzu a pavoukovců. Osvícení lidé chápou, že je potřeba v chemizaci zemědělské výroby přibrzdit,“ uzavírá odborník.

Pavoučí vlákna jsou nejpevnější materiál na světě

„Hedvábné vlákno jsou schopni vytvářet všichni pavouci, ale ne každý ho používá k lovu kořisti,“ vysvětluje Milan Řezáč. Pavučina je totiž víceúčelový prostředek, pavouci z ní vyrábějí například kokony, do kterých zabalí vajíčka, nebo vytvářejí vlečná vlákna s feromony, které ostatním jedincům dávají informaci o tvůrci. „Většina druhů pavouků sítě k lovu kořisti paradoxně nestaví,“ dodává arachnolog.

Nejroztomilejší jsou skákavky

Tenhle druh berou na milost i ti, kteří mají k pavoukům negativní vztah. „To jsou pavoučkové, kteří se vyznačují tím, že roztomile skáčou. Když si je dáš na prsty, oni dokážou skákat z jednoho prstu na druhý, protože mají zároveň velice dobrý zrak, a tak jsou schopní precizně zacílit svůj skok. Jejich roztomilost asi spočívá i v tom, že mají osm očiček stejně jako většina ostatních pavouků, ale přední střední oči jsou ohromné a vypadají jako kukadla. Je to takový plyšáček,“ usmívá se Milan Řezáč.

A kteří pavouci ho zaujali nejvíc? „Vždycky člověku připadá nejzajímavější to, co nejvíc studuje. Já jsem asi nejvíc studoval šestiočky, ty mě fascinují. Ovšem jiný kolega by možná řekl, že jsou to nudná zvířátka,“ uzavírá Milan Řezáč, který sám popsal několik nových druhů pavouků.

Je stále možné najít nový druh pavouka? Je lidský z těchto tvorů vrozený nebo naučený? A jaký nejpodivnější způsob pavoučího rozmnožování Milan Řezáč objevil?

Spustit audio

Související