Bez čepičky, ale řádně osprchovaní! Jak udržet vodu v bazénu čistou?

20. červen 2019

K létu patří koupání. Ve speciálním vydání pořadu Kdo umí, ten umí jsme se zeptali odborníků z Aquacentra Pardubice, jak udržet vodu v bazénech čistou. Hodně pro to mohou udělat sami návštěvníci.

Největší vliv na kvalitu vody v bazénech má pot a různé krémy, které si návštěvníci řádně nesmyjí z kůže. Proto je velmi důležité se před vstupem do bazénu osprchovat. To je pro udržení čistoty to nejdůležitější, co může udělat každý z nás. Řádně vyprané a vymáchané plavky by měly být samozřejmostí.

Aquacentrum Pardubice nabízí jedenáct bazénů a každý z nich má svou úpravnu vody. Strojovna jede nepřetržitě dvacet čtyři hodin denně. „V noci se bazény čistí pomocí podvodních vysavačů, což nikdo z návštěvníků nevidí. Vysávají se vlasy, žvýkačky, perou se pískové filtry, přes které cirkuluje voda,“ vysvětluje vedoucí úpravny Radek Musil.

Strojovna Aquacentra Pardubice

Čistotu vody udržuje plynný chlór. Přidává se do vody pomocí zrychlovacího čerpadla, které přisává chlór do sebe a postupně se dávkuje do vody v bazénech. „Pokud lidi pálí oči, způsobuje to vázaný chlór. A ten se váže právě na nečistoty v podobě potu,“ říká Radek Musil.

Jde to i bez koupací čepice

Koupací čepice už nejsou povinné jako dřív. To se ještě nevyráběla čerpadla s lapači vlasů. Vlasy dokázaly tato čerpadla zcela zničit a vyřadit z provozu. Od devadesátých let už existují čerpadla s integrovanými lapači vlasů, takže nutnost nošení koupacích čepic odpadá.

Sluneční pláž i sněhová jeskyně

Aquacentrum Pardubice nabízí jako jedno z mála v republice jak vnitřní, tak venkovní vyžití. Můžete si zkrátka vybrat, jestli si chcete zaplavat ve vnitřním bazénu nebo se s dětmi osvěžit na venkovní Sluneční pláži. Také fitness wellness zóna je stále v provozu.

„Nevěřili byste, kolik lidí si dopřává i teď v létě saunu. Jsou to ti, kteří vědí, že pokud má mít saunování zdravotní účinek, je potřeba ho provozovat pravidelně, tedy i v létě. Po saunování je příjemné ochlazení ve sněhové komoře. Prostě si vlezete místo do ledové vody do sněhu,“ vysvětluje ředitel Jiří Vysoudil.

Venkovní Sluneční pláž je po dvou letech čerstvě otevřená pro návštěvníky. Přestávku zavinily technické záležitosti při stavbě 25metrového bazénu. Venku došlo k bezpečnému prořezu stromů a na prázdniny vyroste na Sluneční pláži ještě zbrusu nové hřiště na beach volejbal.

Spustit audio

Související