Betonové džungle, anebo chytrá města?

18. únor 2016
Trendy

Města budoucnosti budou prošpikovaná senzory a moderními technologiemi, která mají usnadnit městský život. Koncept Smart City se pomalu začíná prosazovat i v České republice.

Na začátku února bylo proto založeno nové sdružení pro rozvoj inteligentních měst v Česku nazvané Czech Smart City Cluster, ve kterém se sešly zástupci byznysu, akademického světa a odborné veřejnosti. Má za cíl hledat optimální řešení pro rozvoj měst a obcí.

Člen sdružení Jaroslav Žlábek, generální ředitel společnosti Schneider Electric vysvětluje, proč je dnes Smart City v kurzu. „Lidé se vracejí ze satelitních městeček zpátky do měst, kde je život jednodušší. Aby město bylo schopné lidi absorbovat, má dvě možnosti. Buď bude stavět více betonových ploch a silnic, anebo bude implementovat chytrá řešení.“

Například v dopravě to znamená využití senzorů, které sledují počty volných parkovacích míst, hustotu dopravy a všechna tato data vyhodnocují a zprostředkovávají řidičům.

„Návštěvník přijíždějící do města má informaci, kde je volno, jak se tam dostane, kde jsou optimální trasy. Tak se rychle zorientuje i ve městě, kde je poprvé,“ vysvětluje Žlábek.

Smart city cluster chce začít svou činnost tím, že se bude soustředit na problematiku městského osvětlení a hledat způsoby, jak uspořit energetické náklady a současně vybudovat městskou senzorickou síť osvětlení pro sběr aktuálních dat.

„Světla mají několik funkcí. Zajišťují osvětlení a větší bezpečnost a zároveň mohou být světla – sloupy nositelem chytrých řešení, jako jsou čidla a navigační tabule.“

Chytré město souvisí úzce s principem takzvaného internetu věcí - věci, které denně užíváme, jako hodinky, telefony, televize či automobily, obsahují stále větší množství informačních technologií, které jsou navzájem propojené.

Inspiraci by si česká města mohla vzít u některých evropských měst. Jako první se v žebříčku evropských měst označovaných pojmem smart city umísťuje Barcelona.

„Barcelona má například problémy s pitnou vodou. Proto mají park, ve kterém zalévají částečně slanou vodou. U každého stromu je sonda, která měří úroveň zasolení a podle toho rozhoduje o míchání slané a sladké vody,“ popisuje Žlábek.

Prvním chytrým městem u nás se má stát Písek. Bude z Písku malá Barcelona? Jaké to přinese městu výhody nebo úspory?

Rozhovor s Radovanem Polanským, ředitelem Czech Smart City Clusteru, si poslechněte kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem iRadiu.

Spustit audio