Berlinale dnes představí "výbušný" film o turecké genocidě Arménů

14. únor 2007

Za zvýšených bezpečnostních opatření si dnes v Berlíně odbude svou světovou premiéru film o turecké genocidě Arménů. Politicky asi "nejvýbušnější" snímek letošního Berlinale s názvem "Skřivánčí statek," natočili proslulí italští bratři Tavianiové. V Turecku zůstává smrt více než milionu Arménů v období po roce 1915 téměř naprostým tabu. V německé metropoli, kde festival probíhá, oficiálně žije asi čtvrt milionu Turků.

Tragický příběh lásky mladé Arménky a tureckého vojáka má být doslova dynamitem tradičně politicky podbarveného Berlinale. Nejen distributor filmu se obává možných násilností při jeho premiéře. Týdeník Der Spiegel, který snímek vysoce ocenil, mluví dokonce o výbušnosti srovnatelné se zveřejněním karikatur proroka Mohameda v dánském deníku Jyllands Posten.

Hlavní role v koprodukčním snímku plném naturalistických scén mučení a vraždění vytvořili Španělka Paz Vegová a německá hvězda Moritz Bleibtreu.

"Každá sebehrůznější scéna je historicky doložená," upozorňuje jeden z tvůrců filmu Vittorio Taviani. Ten se svým bratrem vycházel z prózy italské autorky Antonie Arslanové.

Turecko se ani skoro sto let po arménské tragédii s touto etapou své historie nevyrovnalo. Ankara teď třeba Spojeným státům hrozí zhoršením vztahů, pokud americký Kongres schválí rezoluci odsuzující genocidu Arménů.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio