Berlín se připravuje na papeže

16. červenec 2011

Nadcházející papežova návštěva Německa se chce nést především v ekumenickém duchu a přispět k posílení víry. Svatý otec se ve dnech 22.- 25.září sejde nejenom s věřícími, ale také se zástupci státu, politiky a zástupci židovského a muslimského náboženství stejně tak i s pravoslavnými křesťany a evangelíky. Kromě metropole, kde dokonce promluví v Bundestagu (Spolkovém sněmu), navštíví také Erfurt a Freiburg.

„Kde je Bůh, tam je budoucnost“, tak zní motto nadcházející cesty Benedikta XVI., již třetí během pontifikátu do jeho vlasti. Zájem o setkání s papežem je obrovský. Pořadatelé proto museli změnit místo, kde bude Svatý otec ve čtvrtek 22. září od půl sedmé večer celebrovat bohoslužbu.

„Nejvíce nás momentálně zaměstnává místo konání mše, nebude před zámkem Charlottenburg, nýbrž na Olympijském stadionu, takže pilujeme řadu organizačních detailů. Změna místa ještě více zvýšila zájem být na bohoslužbě, stadion je totiž dobře dostupný, lidé mohou pohodlně sedět, část míst je dokonce zastřešena, takže to vítají zejména starší ročníky,“ řekl Českému rozhlasu Stefan Förner, mluvčí berlínského arcibiskupství.

Pamětní medaile k návštěvě papeže Benedikta XVI. v Německu v září 2011

Hlava katolické církve nezavítá na Olympijský stadion poprvé. V roce 1996 zde Ratzingerův předchůdce Jan Pavel II. blahoslavil bývalého probošta berlínského Dómu Bernharda Lichtenberga, který se za války modlil za pronásledované Židy a kterého nacisté umučili při transportu do koncentračního tábora Dachau.

Stadion se po 15 letech opět promění v chrám pod širým nebem a nabídne asi 70 tisíc míst k sezení, což v případě potřeby lze ještě rozšířit. Největší nápor očekávají logicky z Německa. Mnoho věřících ale bezesporu přijede i z dalších zemí, zejména katolického Polska, ostatně společná hranice leží od Berlína pouhých 80 kilometrů.

„Počítáme s tím, že papežovu mši navštíví především obyvatelé spolkové republiky, a to nejenom Němci, vždyť v samotném Berlíně máme pestrou paletu národností, mnoho přihlášek jsme už obdrželi pochopitelně ze sousedního z Polska, vím už také o několika hostech z Česka, samozřejmě vítaný je každý zájemce, který se může registrovat u své obce nebo přímo na webových stránkách papežské návštěvy,“ doporučuje mluvčí berlínského arcibiskupství Stefan Förner. O celkem čtyři bohoslužby během celého pobytu projevilo zájem už 175 tisíc lidí.

Hrneček s logem návštěvy papeže Benedikta XVI. v Německu v září 2011

U příležitosti návštěvy Benedikta XVI. byla kromě loga v německých národních barvách vytvořena také skladba, kterou složil mladý jazzový trumpetista Luis Reichard. Píseň, jejíž refrén tvoří motto papežovy návštěvy, si lze dokonce zdarma stáhnout jako zvonění do mobilu.

Oficiální stránky k návštěvě papeže v Německu najdete na adrese www.papst-in-deutschland.de.
Skladbu k papežově návštěvě si můžete poslechnout na adrese papst.co.

autor: zis
Spustit audio

Více z pořadu