Benzinová klasika nebo akumulátorový hit současnosti? Sekačku vybírejte podle zahrady, radí časopis dTest

18. duben 2019

Výkon, hmotnost, hlučnost a cena – to jsou některé z parametrů, které by měl zvážit každý, kdo se chystá koupit novou zahradní sekačku. Důležitý je ale také terén a rozměry vaší zahrady.

Testovali jsme necelých 40 sekaček, přičemž hlavním parametrem byla kvalita sečení – na nízkém, vlhkém i přerostlém trávníku, v obtížném terénu nebo podél zdí a tak dále,“ popisuje Michal Mikoláš z časopisu dTest.

Benzinová, elektrická nebo akumulátorová?

Sekačku bychom po sekání měli vyčistit. Na konci sezóny to platí dvojnásob

Každá z nich má své výhody i nevýhody. Benzinové jsou výkonné a dosahují nejlepších výsledků v sečení, ale bývají těžké, hlučné, drahé a mají neekologický provoz. Vyplatí se proto především majitelům velkých pozemků.

Elektrické sekačky jsou menší, tišší a nejlevnější ze zmiňovaných tří typů. Při sekání ale musíte dávat pozor, abyste nedopatřením nepřesekli napájecí kabel, a také jejich výsledky v kvalitě sečení v obtížnějších podmínkách byly horší. Problémy měly hlavně s přerostlým trávníkem.

Lehké a výkonné. Ale pozor na baterie

02626838.jpeg

Akumulátorové sekačky patří mezi nejlehčí a stejně jako benzinové mají tu výhodu, že se nemusíte starat o to, že vám překáží kabel. Výrobci navíc stále zlepšují výdrž baterií, takže se dají použít i na středně velké zahrady. A testy ukazují, že pokud jde o výkon, přeskočily už akumulátorové sekačky i ty elektrické.

Jinou otázkou je, že baterie v průběhu času přirozeně degradují. Starší baterii tedy už nikdy nenabijete tolik jako novou. Pro někoho může být kritériem při výběru i to, že provoz akumulátorové sekačky je relativně ekologický. Na druhou stranu byste měli myslet na to, že výroba a likvidace lithium-iontových baterií je pro životní prostředí také zatěžující.

Výsledky testu

Jako nejlepší benzinová sekačka z testu vyšla značka John Deere, modelXC90. Stojí ovšem víc než 40 tisíc korun. Husqvarna na druhém místě nebo sekačka Honda na třetím místě se dají pořídit do 20 tisíc korun. Poměrně kvalitní benzinovou sekačku ale pořídíte v cenové hladině do 10 tisíc korun, radí Michal Mikoláš.

Nejlépe hodnocené elektrické sekačky jsou přesto podstatně levnější a jejich cena se pohybuje kolem 5 nebo 6 tisíc korun. Všechna první tři místa v této kategorii obsadila značka Bosch. Hned v závěsu za ní se umístily dvě sekačky Gardena.

U akumulátorových sekaček vévodila značka Steel, která obsadila také všechna první tři místa. Bramborovou medaili získala akumulátorová sekačka John Deere.

Spustit audio

Související