Benjamin Kuras: Antonín a František jsou naživu. Detektivní komedie z Prahy a Paříže konce 60. let

15. květen 2022

Kapitán kriminálky se směšným jménem Šmrdlánek (Michal Pavlata) pátrá po pachateli krádeže dvou vzácných barokních soch z českokrumlovskéhozámku. Horká stopa ho vede z Prahy obsazené armádami Varšavské smlouvy až do mondénní Paříže. Rozhlasová komedie Benjamina Kurase se stejně jako jeho knihy vyznačuje zábavnou ironií i otevřeností. V hlavní ženské roli uslyšíte Chantal Poullain.

Osoby a obsazení: Michal Pavlata (kapitán Šmrdlánek), Chantal Poullain (Poitierová), Lucie Pernetová (Eva), Jaroslav Plesl (Jelínek), Stanislav Šárský (Sedlák), Alois Švehlík (profesor Rogel), Michal Zelenka (Robert), Jaroslav Horák (Valenta) a Pavel Rímský (Langer)
Dramaturgie: Hynek Pekárek
Zvuk: Ladislav Reich
Zvuková spolupráce: Daniela Sochorová
Zvukový design: Josef Plechatý
Hudba: Jiří Strohner
Režie: Vladimír Gromov
Natočeno: v roce 2009
Benjamin Kuras

Benjamin Kuras

Ještě v londýnském exilu, kde Benjamin Kuras žil od roku 1968, psal divadelní hry a jako rozhlasový dramatik se uplatnil v britském a německém rozhlase. Po roce 1989 jeho hry můžete slyšet i u nás. Autor se rád vyjadřuje ke společenským i politickým problémům globalizovaného světa.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.