Benedikt XVI. dnes zahájí šestidenní návštěvu Bavorska

9. září 2006

V celém Bavorsku roste každým okamžikem zvláštní napětí. Zhruba v 15:30 má do Mnichova dorazit slavný rodák této spolkové země, papež Benedikt XVI. Hlava katolické církve má před sebou náročný šestidenní program, kteří mnozí považují za rozlučku s rodným krajem. Cestu doprovázejí mimořádná bezpečnostní opatření. Lidé by měli v příštích dnech počítat s řadou především dopravních omezení.

Cesta Benedikta XVI. má velký symbolický význam, ale mnoho věřících od ní očekává i konkrétní výsledky.

"Doufám, že návštěva napomůže tomu, aby lidé znovu zamířili do řad církve, aby hlavně děti zase našly cestu k víře. K papežově cestě se váže heslo "Kdo věří, není nikdy sám," a to se týká hlavně dětí," myslí si jedna z obyvatelek Mnichova.

Najdou se ale i tací, kteří pobyt Josepha Ratzingera v Bavorsku považují za úplně zbytečný. "Věřím, že by církev mohla peníze investovat smysluplněji, než je nacpat do návštěvy papeže," říká mladá žena.

Papeže čeká náročný program, jehož vyvrcholením jsou tři Mše svaté - v neděli v Mnichově, o den později v Altöttingu a konečně v úterý v Řezně. Může se jich zúčastnit až několik set tisíc věřících z celého světa.

Řada lidí vnímá papežovu cestu jako rozloučení s místy, kde mnoho let působil. Chtějí mu proto přichystat co nejvřelejší přijetí. Sebastian Kraft je jedním z vyvolených, který Svatého otce na letišti přivítá. Podle koordinátora Česko-německého fóra mládeže ale papež právě bombastické akce příliš v lásce nemá.

"Já osobně vím, že on nemá rád, když každý mává a lidé křičí jeho jméno, protože on je velmi inteligentní člověk," potvrzuje Kraft.

Obyvatelé Bavorska se v nadsázce přou, co je letos pro jejich spolkovou zemi větší událost, jestli cesta nejvyššího představitele katolické církve nebo světový šampionát ve fotbale.

"Kdepak to máme... Takže svíčky jsou za 6 eur a černé tričko s obrázkem papeže je za 15," hlásí ceny nejprodávanějších suvenýrů vyrobených u příležitosti návštěvy Svatého otce v Bavorsku jeden ze stánkařů. Zdůrazňuje, že jde o oficiální produkty, které nechala zhotovit diecéze v Řezně.

Benedikta XVI. čeká po příletu za přísných bezpečnostních opatření jízda papamobilem centrem Mnichova a poté modlitba na Mariánském náměstí.

autoři: Jiří Hošek , mam
Spustit audio