Během projektu Lvice jsem se naučila, že zvládnu úplně všechno, říká handicapovaná Katka

27. prosinec 2020

Rodačka z Olomouce je po vážné nehodě upoutána na invalidní vozík. Sil má ale na rozdávání, což dokázala v projektu Lvice 2020, kde s ostatními handicapovanými ženami překonávala výzvy na podporu handicapovaných dětí – lvíčat. Nejen o projektu se v pořadu Až na dřeň rozpovídala Katka Šnýdrová.

Během projektu Lvice 2020 se vybralo dost peněz na speciální trenažéry nejen pro jedenáct dětí, jak si pořadatelé stanovili na začátku, ale dokonce pro čtyři další. „Já jsem do toho všechno šla po hlavě. Na začátku jsem vlastně věděla jen to, že nám to všechno změní život, a to se vyplnilo,“ vysvětluje Katka Šnýdrová. Během projektu spolu s dalšími lvicemi surfovala, šplhala po stěně, nazpívala song s Debbi, seskočila padákem, a to i přesto, že je upoutána na vozík. „Tělo bylo vyřízené, každý den byl náročný, ale duše byla tak šťastná, že jsem vyčerpání ani necítila. Během projektu jsem se naučila, že zvládnu úplně všechno, že je člověk mnohonásobně silnější, než si myslí.“ Při výškových pracích si ale sáhla na dno. „Tam jsme se museli tahat rukama nahoru a já nemám dost silné ruce. Tajně jsem brečela na záchodě. To byl nejhorší moment, vyrovnat se s tím, že i když chci, tak nemůžu.“

Katka Šnýdrová se narodila v Olomouci a byla normální zdravé dítě. Po maturitě se přestěhovala do Švýcarska, kde se jí ale život otočil vzhůru nohama. Na kolečkových bruslích se totiž nešťastně zřítila ze čtyřmetrové výšky. Následoval dlouhý pobyt v nemocnici a zvykání si na život na invalidním vozíku. „Nejtěžší byl návrat domů. Já byla zvyklá všechno zvládat sama a to najednou nešlo.“ Kromě toho se musela po nehodě vyrovnávat s odchodem partnera, který situaci neustál.

autoři: Kateřina Kubalová , jp
Spustit audio