Beach Boys z Brna. Největším hitem kapely Synkopy 61 byla písnička Válka je vůl

19. září 2021

V pořadu Světla ramp se vydáme do Brna, za duchem kapely, která spolu s pražskými Rebels znatelně pozvedla vokální úroveň našeho bigbeatu 60. let, i když název až tak bigbeatový nebyl. Číslovka v něm naznačuje, že letos by měla slavit šedesáté výročí svého vzniku, byť historicky vzato, její existence začala už v roce 1960. Jde o skupinu Synkopy 61.

S jistým nárokem na nadsázku můžeme říci, že malé dějiny Synkop jakoby v sobě skrývaly vývoj české pop music v 60. a 70. letech. Od spíše swingové muziky přes zpěvné melodické písničky až k ostřejšímu rocku.

Stopu Synkop 61 nacházíme již v roce 1960, kdy už můžeme zachytit začátky této kapely a kdy sestava používaných instrumentů souzněla s názvem Synkopy: housle, klarinet, piano, akordeon, kytara a bicí.

Ze zakládajících členů souboru vydrželi do nejslavnější éry v podstatě jenom Jiří Rybář, Petr Směja a Pavel Pokorný. Tento houslista, kytarista a zpěvák je tak oprávněn vysvětlit jistý rozpor mezi datem vzniku kapely a číslovkou v názvu: „Když jsme v listopadu 1960 s kamarádem Petrem Smějou na gymnáziu zakládali Synkopy a vymýšleli název, tak jsme si říkali, že ta nula na konci je taková divná, že jednička bude lepší. Tak jsme ji pocitově do názvu dali.“

Synkopy 61 si už v druhé půlce 60. let vybudovaly zejména svými bohatě vyklenutými vokály a la Beach Boys výsostné postavení nejenom na brněnské hudební scéně, což bylo především spojeno s příchodem bohužel již nežijícího výrazného vokalisty Michala Poláka.

„Beach Boys z Brna“ Synkopy 61 se dočkali ceny za písničku Casanova na druhém československém beatovém festivalu v pražské Lucerně v roce 1968. Kapela byla oceněna i na jazzuniverziádách v Českých Budějovicích a byla oblíbená nejenom na rodné Moravě a v Čechách, ale jejich zemí zaslíbenou bylo také sousední Polsko.

Čtěte také

Kapela Synkopy 61 byla srovnávána s Beach Boys a před Plážovými hochy na brněnském zimním stadionu Za Lužánkami si v roce 1969 zahrála. Největší hit Synkop 61 z 60. let byl však pro westcoastový styl této kapely poněkud atypický. Jmenoval se Válka je vůl. Zpěv patřil Pavlu Váněmu, který dočasně nahradil Pavla Pokorného sloužícího vlasti, slova napsal František Jemelka a hudbu Oldřich Veselý, který se stal členem kapely až později v její art-rockové etapě

Navzdory protiválečnému názvu může pacifisty zřejmě zklamat informace, která vypovídá o méně vzletném záměru autorů skladby. Mladí pánové Veselý a Jemelka totiž toužili po modré knížce, která zbavovala nositele vojenské povinnosti.  

V průběhu 70. a 80. let se skupina posunula pod vlivem zpěváka a klávesisty, již nežijícího, Oldřicha Veselého k ambicióznějšímu rocku, ovšem v 90. letech se vrátila k původnímu výrazu v téměř kompletní sestavě z přelomu 60. a 70. let.

A letos v létě na brněnském Beatfestu po covidovém zpoždění skupina Synkopy 61 své výročí oslavila a pokřtila nové live CD. Byli při tom zakládající členové – kapelník a kytarista Petr Směja, kytarista a houslista Pavel Pokorný a bubeník Jiří Rybář. A také dlouholetý basista Vilém Majtner. Bohužel, bez zpěváka Michala Poláka, který letos na jaře zemřel.

autor: Jiří Kasal
Spustit audio

Související