BBC a CNN se dostanou všude. Mají peníze na vrtulník. A co zpravodaj Českého rozhlasu?

5. srpen 2016

Svět je krásné místo k narození. To je životní motto rozhlasového zahraničního zpravodaje Roberta Mikoláše. Pořád si to myslí, i když se při svých misích často bojí o krk. Jako prý všichni.

„Viděl jsem spoustu utrpení, spoustu krve, spoustu mrtvol,“ říká v rozhovoru Robert Mikoláš. „Kdo říká, že se nebojí, nemluví pravdu. Naposledy jsem se bál o život v Sýrii.“ Tahle země se prý už naučila žít válkou. Palmýra je synonymem hrůzy a tragédie.

„Někdo to zvládne, někdo ne. Z někoho se stane alkoholik a někdo to hned napoprvé zabalí.“ Jenže strach není všechno. Na místě se potýkáte ještě s tím, jak se dostat přímo do centra dění. „Po zemi se nedá. Na vrtulník má peníze CNN nebo BBC. A co bude dělat zpravodaj Českého rozhlasu?“ Improvizovat.

Nezbývá než improvizovat

„Při zemětřesení v Indii jsem šel k jihokorejským záchranářům. Když přišel indický voják a ptal se, jestli jsem jihokorejský záchranář, tak jsem řekl, že samozřejmě. A on mě s nimi poslal do ruského vrtulníku a já se dostal na místo. A tam jsem dokonce dostal i vojenské auto s řidičem.“

Farmář Jing Kuo-pching a Robert Mikoláš

Byl taky svědkem bombardování Jugoslávie. „Tam jsem se tehdy dostal stopem. Přes Makedonii do Albánie. Nejdřív ale lodí... Český rozhlas není CNN.“ Nejvíc ale na něj zapůsobila hrůza po tsunami na Srí Lance.

Kdo je barbar v Číně?

Od roku 2006 působil jako zpravodaj v Číně. Vědí tam vůbec o ČR? „Znají naše sklo. A zbraně. Letadla.“ Jeho samotného překvapil vztah Číňanů k minulosti. „Klidně zboří chrámy a postaví na jejich místě nákupní středisko. Moc je nezajímají ani duchovní záležitosti a kultura,“ kroutí hlavou.

„Přesto se vnímají jako kulturní národ. Setkával jsem se dokonce s názory, že Evropani jsou kulturními barbary a oni jsou ti, kdo nesou prapor tradic.“ Jak vzpomíná na dobu, kdy pracoval jako knihovník? Jak si představuje svoji budoucnost? Proč má rád francouzské filmy? Poslechněte si ze záznamu.

Robert Mikoláš
autoři: mir , eh , Jiří Holoubek
Spustit audio