Bažanta na víně připravil s láskou podle receptu své babičky Josef Bartušek v Bítovčicích

Pan Bartušek říká, že do jídla se musí vložit láska. On i jeho žena si svá jídla i rádi fotí a rádi sledovali při práci i našeho fotografa. Bylo to veselé setkání v podkroví, kde jsme vařili.

Toto je poslední recept Pochoutkového roku 2018. Která ze všech 40 letošních pochoutek byla podle vás nejlepší? Zapojte se do soutěže a hrajte o dárkový poukaz na kuchyňské vybavení v hodnotě 10 000 korun! Klikněte sem a hlasujte >> 

Bažant na víně

Ingredience:

1 bažant

100 g uzené slaniny

1 cibule

1 lžíce sádla

1 lžíce divokého koření (pepř, nové koření, bobkový list, tymián, jalovec)

500 ml červeného vína

200 g čerstvých hub

25 nakládaných cibulek

sůl

pepř

70 g másla

Postup:

Bažanta necháme před tepelnou úpravou odležet, nejlépe zavěšeného v peří na chladném místě 1-2 týdny. Pak ho oškubeme.

Bažanta omyjeme, zbavíme vnitřností a stáhneme z kůže. Naporcujeme na 4 díly a krk. Maso prošpikujeme 100 g uzené slaniny nakrájené na klínky. Slaninu je lépe předem lehce zmrazit, aby se klínky lépe vtlačily do bažantího masa.

Bažanta osolíme a opepříme. V hrnci orestujeme na 1 lžíci sádla 100 g uzené slaniny nakrájené na kostičky, přidáme nadrobno nakrájenou 1 cibuli. Když zezlátne, přidáme kusy bažanta a necháme maso zatáhnout.

Po té přidáme 1 lžíci mletého divokého koření a zalijeme 500 ml červeného vína. Dusíme pod pokličkou asi 1 až 1,5 hodiny.

Pak přihodíme 200 g nakrájených a povařených čerstvých hub a 25 nakládaných cibulek. Necháme provařit. Dochutíme solí a pepřem.

Na závěr, když stáhneme bažanta s omáčkou z plotny, vmícháme asi 20 g másla. To omáčku lehce zahustí a bude lesklejší.

Podáváme s opečenými bramborami a restovanými hříbky na másle.

Josef Bartušek

Rád vaří a ještě raději houbaří a rybaří. Je pravidelným posluchačem Českého rozhlasu. Přivítal nás na zahradě a pak pozval i s manželkou k prostřenému stolu s jednohubkami, ořechovým koláčem a později jsme všichni snědli i bažanta na víně.

Josef Bartušek a Patrik Rozehnal