Bavorsko se chystá přivítat papeže Benedikta XVI.

8. září 2006

V Mnichově se dolaďují poslední detaily před sobotním příletem papeže Benedikta XVI. Hlava katolické církve stráví v rodném Bavorsku celkem šest dní a bude celebrovat tři mše svaté. 79letý papež se svěřil s tím, že chce ještě jednou vidět místa, kde žil a pracoval. Náš zpravodaj Jiří Hošek zjišťoval, jak to v bavorské metropoli v těchto hodinách vypadá.

"Je určitě dobře, že přijede, ale pro naše obchody to velký význam nemá," hodnotí návštěvu Josepha Ratzingera řezník z malého krámku v centru Mnichova. Ten je alespoň rád, že se mediální pozornost stočila od skandálu se zkaženým masem jiným směrem.

Příliš velký zájem poutníků zatím překvapivě nezaznamenala ani prodejkyně oficiálních suvenýrů vyrobených u příležitosti návštěvy Svatého otce. Na jejím stánku se skví heslo papežovy bavorské cesty: Kdo věří, není nikdy sám.

"Obchody ještě moc neběží, jsme pořád v počátečním stádiu, protože papež dorazí až zítra. Lidé se zajímají o všechno, co souvisí s vírou, ale jsou to opravdu jen takové symbolické maličkosti."

Taková symbolická svíčka s obrázkem Josepha Ratzingera přijde na 6 eur, černé tričko, které rovněž zdobí usměvavá tvář Svatého otce, pak na patnáct.

"Návštěva papeže je mi relativně lhostejná; celý ten humbuk mi připadá přehnaný," řekla mi mladá studentka, která pozorovala dokončování květinové výzdoby na Mariánském náměstí. Právě tam budou zítra odpoledne směřovat první kroky nejvyššího představitele katolické církve.

autor: Jiří Hošek
Spustit audio