Bavlněné hledání Petra Šašvaty

17. březen 2015
Sedmý světadíl

Pátý díl seriálu Zápisky z opačného břehu patří Petru Šašvatovi, zakladateli československé kolonie v argentinské provincii Chaco.

Bavlněné hledání

„Petr Šašvata se sehnul, nabral do hrsti suché půdy, rozemnul ji a pomalu pouštěl tenké praménky mezi prsty k zemi...“ tak začíná téměř každé vyprávění českých krajanů v Argentině o zakladateli kolonie v provincii Chaco na severu země.

Petr Šašvata se proslavil zejméma tím, že tamější Čechoslováky naučil pěstovat bavlnu. A stál také na počátku velké emigrační vlny do Argentiny z oblasti moravských Velkých Bílovic ve 20. a 30. letech 20. století.

V Argentině se usadil před první světovou válkou, ale jeho cesta do Jižní Ameriky vedla přes Spojené státy, konkrétně přes Texas.

Jít si za svým

Červená železitá půda je typickým znakem provincie Misiones

Narodil se v roce 1868, jako páté dítě v početné rodině sedláka Šašvaty z Bílovic u Břeclavi. V roce 1891 se oženil s Magdalenou Teturovou, dcerou dalšího bílovického rolníka.

O Argentině slýchal často v Bílovicích vyprávět, protože právě z téhle vesnice a jejího okolí se do Jižní Ameriky vystěhovaly stovky lidí. Petr Šašvata o téhle vzdálené a tajemné zemi snil již v mládí. Byl sice rolníkem, ale již od narození toužil po vzdělání a cestování. Byl vemi inteligentní, rád četl a údaje z oblíbených cestopisných románů si pečlivě ověřoval na mapách.

Uměl hrát na housle a v rodných Bílovicích dokonce v roce 1903 kandidoval na starostu. Chtěl odjet do Argentiny, ale na radu zkušeného faráře Františka Prachaře odjel nejprve do Texasu. V té době už měl pět dětí, nejmladší dceři bylo 18 měsíců. A přestože nepocházel jako většína ekonomických emigrantů tehdejší doby z chudé rodiny, chtěl především zajistit své početné potomstvo. Odjel tedy z Bílovic 8. listopadu 1903.

První pokus

Město Presidencia Roque Sáenz Peña

Když se pak z německého přístavu Brémy dostala celá jeho rodina v pořádku do Texasu, začali tam na malé farmě pěstovat balvnu. Narodilo se jim šesté dítě a devět let se pokoušeli s novou plodinou prorazit na tamním zemědělském trhu. Výsledky však nebyly příliš uspokojivé a k tomu se přidala zimnice, která Petra Šašvatu začala v Texasu trápit.

Argentina

Rozhodl se tedy pro další cestu a hledání štěstí, tentokrát ve vysněné Argentině

Celý příběh Petra Šašvaty si můžete poslechnout zde anebo v úvodu tohoto článku. Seriál, jehož autorkou je spisovatelka a hispanistka Markéta Pilátová, vysíláme v premiéře každou středu v magazínu Sedmý světadíl.

autor: Markéta Pilátová
Spustit audio