BáSnění Ondřeje Buddeuse

9. květen 2023

Ondřej Buddeus (*1984) vystudoval skandinavistiku (norština) a translatologii (němčina) na Filozofické fakultě Univerzity Karlovy. Překládá z němčiny a norštiny (Josef Winkler, Theodor Herzl, Jan Erik Vold, Audun Mortensen, Christian Futscher). Někdejší šéfredaktor časopisu pro současnou poezii Psí víno. V letech 2017–2019 vedl České literární centrum (CzechLit).

První díl a třetí díl BáSnění Ondřeje Buddeuse (Jan Erik Vold: Kdo chce říkat pravdu, nesmí být padavka; Tomas Tranströmer: Z března 79) nemůžeme z autorskoprávních důvodů umístit na web.
 
Připravila: Petra Hynčíková
Natočeno: 2018

Vlastní texty časopisecky publikoval například v A2, Tvaru, Souvislostech. Debutoval básnickou sbírkou 55 007 znaků včetně mezer (Nakladatelství Petr Štengl, 2011). Ve spolupráci s Alžbětou Skálovou a Martinou Kupsovou vydal obrázkovou knížku pro dospělé Orangutan v zajetí má sklony k obezitě (Nakladatelství Napoli, 2011), která byla nominována na Magnesii Literu. Básnická sbírka Rorýsy (FRA, 2012) získala Cenu Jiřího Ortena (2013), za porotou oceněné „spojení až hrabětovsky čisté lyriky s vizuální poezií a konceptuálně laděnými hrami a hříčkami“.

Čtěte také

V roce 2013 vydává Ondřej Buddeus spolu s Davidem Böhmem první českou hlavopedii Hlava v hlavě. Na všetečné dětské otázky týkající se hlavy a mozku v ní odpovídají nejen neurolog, boxer či detektiv. Kniha získala Magnesii Literu v kategorii Kniha pro děti, ocenění Zlatá stuha 2014 a byla vyhlášena Nejkrásnější dětskou knihou roku.

Společně s Markétou Magidovou připravil publikaci Třídit slova: Literatura a konceptuální tendence 1949–2015. (Tranzit.cz, 2016) Kniha studií zkoumá pomezí literární produkce a galerijního umění, především konceptuální literární strategie a progresivní metody nakládání s textem.

ÚDAJE O VYDÁNÍ:

Miroslav Holub: Stanice podzemní dráhy (ze sbírky Beton: verše z New Yorku a z Prahy. Mladá fronta, 1970)
Ondřej Buddeus: Bitová poetika (ze sbírky 55 007 znaků včetně mezer. Nakl. Petr Štengl, 2011)
Ondřej Buddeus: Dnes grilujeme žebra (ze sbírky Zóna. Nakl. Rubato, 2016)

Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.