BáSnění Olgy Stehlíkové

4. červenec 2022

Básnířka, kritička, redaktorka a editorka Olga Stehlíková vybírá své oblíbené básně.

První díl BáSnění Olgy Stehlíkové (Sylvia Plathová: Lesbos) nemůžeme z autorskoprávních důvodů umístit na web.

Bohemistka a lingvistka Olga Stehlíková (*1977) působí jako nakladatelská i časopisecká redaktorka a editorka a literární kritička, zaměřující se především na současnou českou poezii a prózu. Připravila desítky knih poezie a prózy pro nakladatelství dybbuk, Dauphin, Torst, Runa, Host ad. Své recenze a kritiky publikovala po roce 2000 v českých denících (Mladá fronta Dnes, Deník, Lidové noviny) a elektronických časopisech (Literární, Wagon, iliteratura, Knihožrout), nyní převážně v obtýdeníku Tvar, kde připravuje webový literární magazín Tvaru Ravt. Byla editorkou literární revue Pandora (www.revuepandora.cz) a redaktorkou literárního časopisu on-line Wagon (www.almanachwagon.cz). Podílela se jako jedna z editorek na dvoudílné antologii české poezie (Antologie české poezie I. díl, 1986–2006 (dybbuk, 2007) a spolu s básníkem a literárním vědcem Petrem Hruškou byla redaktorkou ročenky Nejlepší české básně 2014.

Poezie může probouzet běsy, může zraňovat, může velice nepříjemně rozjitřovat, nemile upomínat na všelicos hnusného, ba to dokonce i přímo dělat – a v tom si myslím, že je velká svoboda poezie.
Olga Stehlíková

Olga Stehlíková autorsky debutovala až v sedmatřiceti letech básnickou sbírkou Týdny (Dauphin, 2014), za kterou získala cenu Magnesia Litera za poezii (2015). V prosinci 2017 uvedla svou druhou knihu – literárně-hudební „projekt“ Vejce/Eggs, na kterém se hudebně podílel skladatel Tomáš Braun. Kompozice na motivy dvaceti dvojverší z bibliofilie Vejce/Eggs vyšly na stejnojmenném vinylu. K vydání je připraven rukopis sbírky Portréty. Olga Stehlíková získala v anketě časopisu Tvar titul Kritik roku 2017.

S autorkou připravila Petra Hynčíková.
Natočeno v roce 2017.

ÚDAJE O VYDÁNÍ:

  • Petr Hruška: Červenec (ze sbírky Měsíce. Host 1998)
  • Petr Hruška: Žena v křesle (ze sbírky Vždycky se ty dveře otvíraly. Host 2002)
  • Jan Zábrana: Havran (ze sbírky Celý život. Torst 2001)
  • Pavel Šrut: Malé smutné klíště (ze sbírky Šišatý švec a myšut. Paseka 2007)
  • Ivan Martin Jirous: Večer před svatým Janem (ze sbírky Magor dětem. Torst 2009)
  • Miroslav Wanek: Máj (Dauphin 2010)
Spustit audio

Související