Kapitán Kiking. Vyprávění o jednom z nejzkušenějších a nejzcestovalejších námořníků světa

14. březen 2021

Slyšeli jste už někdy o Kikingovi? Jestli ne, poslechněte si Hajajovy pohádky na dobrou noc, které čte Hynek Chmelař.

Čte: Hynek Chmelař
Napsala: Barbora Haplová
Dramaturgie: Lenka Veverková
Režie: Ondřej Štefaňák.
Natočeno: 2019

Se svojí posádkou křižoval tento slavný kapitán Středozemní moře a převážel obilí, olivy i víno a přitom zažíval neuvěřitelná dobrodružství. Jeho námořníci jednou málem prohráli loď v kartách s mořskou pannou, jindy přišli o celý náklad a dokonce se jim podařilo převrátit loď za úplného bezvětří! Nevěříte?

Kapitán Kiking a roztrhané plachty

Nikdo se nenarodí zkušeným a zcestovalým kapitánem! I slavný námořník Kiking byl kdysi malý kluk, který žil v jedné přístavní vesnici a každý den obdivně sledoval lodě, co do přístavu připlouvaly a zase ho opouštěly. Jak se stal kapitánem? A jak se mu podařilo mít svou vlastní loď? 

Kapitán Kiking a mořská panna

Žena na palubě! Na lodi kapitána Kikinga se objevila žena! A ne ledajaká! Pravá mořská panna s pestrobarevnými ploutvemi, která všechny námořníky obelstila svou nevinností a bezbranností. Jak na tohle okouzlující stvoření Kiking vyzrál?

Kapitán Kiking a dva tlusťoši

Kapitánu Kikingovi chyběli na palubě dva členové posádky. Rozhodl se tedy, že se po nich porozhlédne v přístavu. A koho tam nepotkal! Dva obrovitánské hromotluky v pruhovaných tričkách. Jenže tohle nebyly normální pruhy, to byly dálnice! Větší chlapíky zkrátka Kiking v životě neviděl. Není nebezpečné mít na palubě tak tlusté námořníky? Nepřevrhne se celá loď?

Kapitán Kiking a Sirény

Co vás napadne, když se řekne „siréna“? Nejspíš si vybavíte nějaké zařízení vydávající pronikavý zvuk, jenž většinou slyšíme první středu v měsíci. Slovem siréna však také nazýváme krásné a svůdné ženy, které na mořích vydávají kvílivé zvuky a lákají jimi námořníky do záhuby. Na takové Sirény narazil při svých cestách i kapitán Kiking! Podaří se mu tyto bytosti přelstít?

Kapitán Kiking a paní Kikingová

Hajaja bude vyprávět o tom, jak se kapitán Kiking seznámil se svou ženou, paní Kikingovou. Stalo se to v jednom malém přístavu, když Kiking vystoupil z lodi, aby si trochu protáhnul nohy. A tam paní Kikingová, která se tehdy jmenovala ještě jenom Marina, seděla na mole. Jak se s ní Kiking seznámil? Byla to láska na první pohled?

Kapitán Kiking a kostlivci

Věděli jste, že na moři se při přípitku nesmí ťukat skleničkami, protože podle pověry tento zvuk probudí mrtvé námořníky? Co se však na lodi kapitána Kikinga nestalo! Jeden z jeho neposlušných námořníků na toto pravidlo zapomněl a na skleničku zacinkal!

Kapitán Kiking a rozzuřený Poseidón

Slyšeli jste o tom, že před plavbou na lodi je potřeba obdarovat vládce moří, boha Poseidóna, abychom si ho neznepřátelili? Musíme ho nejprve pohostit, aby cesta byla bezpečná a aby nás nesmetla divoká bouře nebo obrovitánská vlna. Poslechněte si, jak bídná posádka kapitána Kikinga rozzuřila samotného Poseidóna!

Poslouchejte živě ve vysílání Českého rozhlasu Dvojky anebo ještě týden po odvysílání zdarma na jejím webu. Stránka Hry a četba nabízí mluvené slovo a čtené pohádky na dobrou noc zdarma on-line. Audioknihy nejde stáhnout. Některé tituly můžete najít ke stažení na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio