Bára Basiková: Ráda zkouším různé styly a žánry

19. září 2020

Nejdůležitějším momentem v její kariéře byla účast v televizním pořadu Zpívá celá rodina, když jí bylo 12 let. „Netušila jsem, že se zpěvačkou skutečně stanu," přiznává.

Bára Basiková se neuzavírá do jedné škatulky a hudební žánry ráda střídá. „Po skupině Precedens, která byla pro mne první velkou zkušeností s rockovou hudbou, následovalo důležité období s Michalem Pavlíčkem a skupinou Stomboli.“

Michal Pavlíček, fenomenální kytarista, skladatel a interpret, je jedním ze dvou mužů, kteří byli v jejím profesním životě nejdůležitější. Tím druhým je pak Martin Němec, akademický malíř, textař, hudebník, který v 80 letech založil skupinu Precedens.

Do světa muzikálu se poprvé podívala díky roli Marie Magdaleny z rockové opery Jesus Christ Superstar. „Děkuju za všechny příležitosti, které mi přišly do cesty, každá mne ovlivnila a posunula dál. Baví mě rozmanitost.“

Kde vznikla láska k hudbě?

„Tatínek byl výtvarník, grafik, ilustrátor a malíř, já jsem hudbu milovala odmalička. Můj dědeček byl velký hudební fanda, ten ve mne objevil hudební talent. Už jako malou holku mne vodil na různé hudební nebo muzikálové filmy. Díky němu jsem znala Beatles, Helenu Vondráčkovou a Martu Kubišovou,“ probírá se vzpomínkami známá zpěvačka, pro kterou bylo letošní jaro smutné a podivné.

„Začala jsem psát a od poloviny března mám na internetu svůj blog Když skočíš, já taky. A brzy vznikne knížka,“ slibuje. Od posledního alba Slzy uplynuly už dva roky. Teď pracuje na jeho pokračování.

Co dělá její rodina? Čím teď žije? Chystá vystoupení a koncerty?

Spustit audio

Související