Bájný Hejmon Novohrad a bosochodka na vás čekají v Sýpce v Horní Stropnici

14. duben 2019

Víte, že Novohradské hory mají svého patrona podobně jako Krkonoše? Něco o něm, ale třeba i o zemědělství a historii Novohradska se dozvíte v muzeu Sýpka v Horní Stropnici.

Muzeum sídlí v prostorách bývalé sýpky. První, čeho si návštěvník všimne, je socha se jmenovkou Hejmon Novohrad. „To je bájný patron Novohradských hor. Jako Krkonoše mají Krakonoše, tak my máme Hejmona. Málokdo ho ale zná,“ říká průvodkyně Jana Urbánková.

Hejmon je v mnohém Krakonošovi velmi podobný, také chrání poctivé a trestá zlé a pytláky. Může prý vypadat různě, ať už jako zvíře, člověk nebo přírodní živel.

V prvním patře Sýpky čeká na návštěvníky takzvaná bosochodka, tedy stezka, na níž se chodí bosou nohou po přírodních materiálech. Vedle je chýška, která v temném prostředí představuje můry, které se vyskytují v Novohradských horách.

Lidé se dozvědí i něco o samotné budově. „Byla postavena v roce 1938. Tehdy se zdejší zemědělci sdružili, aby si na místě starého mlýna postavili skladiště pro Stropnici a okolí,“ vysvětluje Jana Urbánková. Do dnešní doby se dochoval výtah na distribuci obilí.

Expozicí provází Pšenda a Žitňák, tvorové inspirovaní obilím. Muzeum má podle tvůrců hlavně pobavit a zaujmout návštěvníky každého věku. Neunavuje dlouhými texty, ale pracuje s jednoduchými ilustracemi. Představuje také autentické zemědělské stroje, funkční technologii skladování obilí nebo kouřící milíř.

Když Němci zabrali pohraničí, začali závory okamžitě likvidovat, aby smazali symbol československého odporu

Jan Ciglbauer ukazuje zbytek pancéřové závory firmy Ippen u vesnice Vyšné na Novohradsku. Kompletní zařízení se v jižních Čechách dochovalo jenom u Českých Žlebů

Jihočeské pohraničí bylo válkami velmi poznamenané, před válkou se tu objevily stovky závor. Dnes jsou jejich pozůstatky raritou. 

Na závěr si lidé mohou užít výhled z rozhledny na nejvyšším bodě sýpky. Uvidí například známý kostel na Dobré Vodě a Kraví horu. Horní Stropnice je podle Jany Urbánkové ideálním výchozím bodem pro turistické výlety po Novohradských horách.

Od května je Sýpka v Horní Stropnici otevřená každý víkend, v sobotu si tu navíc můžete upéct vlastní kváskový chléb. Během hlavní sezóny v červenci a srpnu zve muzeum k návštěvě každý týden od středy do neděle a denně se tu pečou housky.

Do Sýpky můžete nahlédnout s magazínem Vltavín. Díle pořad nabízí archivní povídání o kostele v Horní Stropnici a dvě reportáže stejného jména, ale odjinud – ze dvou Helfenburků.

Spustit audio

Související