Bahrajn chce vyslat do Washingtonu židovskou velvyslankyni

1. květen 2008

Bahrajn se možná stane první arabskou zemí, která pošle do Washingtonu židovského velvyslance. Funkci ambasadora bude s velkou pravděpodobností zastávat Hudá Nunuová, která už působí v králově poradním sboru a patří k prominentním postavám ropné monarchie. O jejím chystaném jmenování napsal jako první deník Šark al-Avsat, teď už se záležitost stává mezinárodní událostí.

Na Bahrajnu žije asi milión lidí a mezi nimi je pouze padesátka židů. To, že právě jeden z příslušníků této komunity míří na tak vlivný post, má dvě vysvětlení.

Jeden tábor tvrdí, že jmenovat ženu a navíc židovku je vynikající marketinkový tah, který ukáže Bahrajn jako osvícenou prozápadní zemi. Druzí připomínají, že Hudá Nunuová má prostě špičkové vzdělání, vedla komisi pro lidská práva a patří k předním osobnostem ostrovního království.

Většina Židů přišla na Bahrajn z území dnešního Iráku a Íránu v 19. století. V době zakládání Izraele před šedesáti lety jich ale zase hodně emigrovalo, často právě do nového židovského státu.

Spustit audio