Babyboxy v Libereckém kraji procházejí modernizací

16. červen 2022 09:42

Nemocnice v Libereckém kraji mění původní babyboxy za modernější. Týká se to například i toho v Jablonci nad Nisou, kam někdo třetí červnový týden odložil čerstvě narozenou holčičku. Jaký je stav babyboxů v kraji a kolik jich v regionu existuje, zjišťovala redaktorka Jana Švecová.

Čtěte také

V Libereckém kraji jsou k červnu 2022 čtyři babyboxy. První se objevil v roce 2008 v Krajské nemocnici v Liberci, následovaly nemocnice v Jablonci nad Nisou a České Lípě. Poslední instalovali před necelými sedmi lety v nemocnici v Turnově. Celkem v nich dosud zdravotníci objevili 14 novorozenců.

Babyboxy jsou klimatizované bezpečnostní schránky a jejich stav se velmi pečlivě kontroluje. Pokud některé zařízení neodpovídá normám nebo je zastaralé, musí se vyměnit. „Všechny to jsou takzvané babyboxy nové generace. Nedávno jsme vyměnili v Jablonci, v Liberci a v Turnově jsou také nové, takže teď jen průběžný servis,“ potvrdil zakladatel babyboxů v Česku Ludvík Hess.

Další osud dětí odložených do babyboxů

Podle Ludvíka Hesse přijde jako první na řadu tak zvaný OSPOD, tedy oddělení sociálně - právní ochrany dětí, jehož prostřednictvím miminko putuje do pěstounské péče. Pak následuje poměrně zdlouhavý právní proces, na jehož konci je možné dítě adoptovat.

Babyboxy se začaly z iniciativy Ludvíka Hesse v Česku instalovat před 17 lety. Za tu dobu se v nich objevilo 239 dětí. Naprostá většina je vychovávaná v náhradní rodině, pouze v několika jednotlivých případech se během soudního řízení o dítě přihlásila biologická matka.

Babyboxy jsou také terčem kritiků, podle kterých se ženy snadno zbaví nechtěných dětí. Zastánci naopak argumentují tím, že bez babyboxů by narozené děti skončily ve špatné péči, týrané nebo v extrémních případech mrtvé.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související