Babiš na summitu EU neobhajoval české zájmy, spíš dohodu s Macronem, myslí si analytik Eichler

8. červenec 2019

Co si komentátoři myslí o výsledcích několikadenního summitu prezidentů a premiérů členských zemí EU? Je to debakl nebo velký úspěch, jak tvrdil český premiér Andrej Babiš (ANO)?

Prouza: Visegrád na summitu prohrál úplně všechno. Von der Leyenová je eurofederalistka

Ursula von der Leyenová

Prezidenti a premiéři států Evropské unie se na historicky nejdelším summitu dohodil na kandidátech do nejvyšších unijních funkcí. Evropskou komisi by podle nich měla vést dosavadní německá ministryně obrany Ursula von der Leyenová.

Fiasko nebo debakl, tak vyjednávání české strany hodnotí hned tři ze čtyř hostů Českého rozhlasu Plus. 

Podle Petra Janyšky, novináře a bývalého velvyslance ve Francii, „to bylo fiasko, protože tam premiér odjel bez strategie a plánu. Taky jsme tedy neslyšeli, že bychom měli nějakého českého kandidáta, nebo někoho za země V4,“ říká Janyška.

„Jediné, co jsme tady slyšeli, bylo, že v čele Evropské komise nechceme Franse Timmermanse. Proč ho ale Babiš za každou cenu odmítal, je velkou záhadou,“ dodává.

Janda: Debakl

Výkonný ředitel think-tanku Evropského hodnoty Jakub Janda taky považuje výsledek dohody „za velký politický debakl, a to nejen pro ČR, ale i pro celou střední a východní Evropu, skandinávské a baltské státy. Nikdo z nich totiž není a nebude zastoupen na čtyřech klíčových postech, o které teď šlo.“

Adam Černý: Visegrád kvůli Babišovi na summitu EU v druhé řadě

Předseda Evroposké komise Jean-Claude Juncker

Nedělní unijní summit by měl rozhodnout, kdo se stane nástupcem Jeana-Claudea Junckera v čele předsedy Evropské komise.

Janda si všiml ještě jedné prohry české vlády, a to že nejméně rok víme, že musíme mít oficiálního kandidáta (nebo kandidátku) na českého eurokomisaře.

„Vláda nemá oficiálního kandidáta ani portfolio, o které chce usilovat, zatímco země podobné velikosti jako my, už dávno vyjednávají a mají své preference. To je opravdu špatně a ukazuje to na nezájem vládní koalice, ale taky naší opozice, kterou to až donedávna nezajímalo vůbec,“ dodává Janda. Zástupce ředitele Masarykovy demokratické akademie Patrik Eichler má ale opačný názor.

Eichler: Úspěch

„Na rozdíl od kolegů si myslím, že Babiš na summitu uspěl,“ myslí si Eichler.

„Určitě neuspěl, pokud jde o obhajobu českého národního zájmu, to jistě ne… Premiér je ale členem liberální frakce ALDE, která se teď jmenuje Obnovíme Evropu. Ta je ale nejslabší z těch tří hlavních (evropských křesťanských demokratů a sociálních demokratů). Systém spitzenkandidátů tuto liberální frakci znevýhodňuje. Už předem je jasné, že jejich kandidát se ‚nikdy‘ nestane spitzenkandidátem a ‚nikdy‘ ani předsedou Komise. Velkým cílem této Babišovy frakce tak bylo shodit pod stůl celý tento systém spitzenkandidátů, což se jim podařilo,“ myslí si.

Thomas Kulidakis: Unijní summit a Babišovo nepochopení demokracie

Andrej Babiš v Bruselu

V Bruselu se opakuje scénář minulé volby předsedy Evropské komise. V roce 2014 se členské státy také nedokázaly shodnout na jednom kandidátovi.

Pokud se tak český premiér nějak domlouval s dalšími členy frakce, „nebo s Emmanuelem Macronem, čímž jsem si téměř jistý, tak vlastně uspěl,“ dodává Eichler.  

Janda s Eichlerem z Masarykovy demokratické akademie v zásadě souhlasí. Zároveň tvrdí, že „Babiš mohl ale dosáhnout víc. Třeba se mohli shodnout na šéfovi evropské zahraniční politiky, což by bylo uhratelné i pro náš region…“

Taky prý Babiš mohl vyjednávat směrem k eurokomisařce Věře Jourové. „Ona udělala dost dobré práce a třeba skandinávskými nebo baltskými státy je oceňovaná. Mohla být našim lídrem do některých z těch nižších postů. To se ale nestalo a výsledkem je, že nemáme nic,“ dodává.    

Víc si poslechněte v audiozáznamu pořadu. Hosty byli sociolog Jan Hartl, zástupce ředitele Masarykovy demokratické akademie (blízké ČSSD) Patrik Eichler, výkonný ředitel think-tanku Evropského hodnoty Jakub Janda a novinář a bývalý vyslanec ve Francii Petr Janyška. Ptal se Jan Vávra.  

autoři: Jan Vávra , lup
Spustit audio

Související