Babička průvodčí, máma průvodčí, tak já taky. Říká „bláznivá průvodčí“ Nikola Šponiarová

29. září 2021

Narodila se v Mladé Boleslavi, dlouho bydlela v Nymburce, dnes žije v Praze. Vystudovala Střední uměleckou školu, obor oděvní návrhářství. Chtěla být totiž módní návrhářkou. Ještě jako dítě ale sledovala svoji maminku-vlakvedoucí, která se připravovala do práce. Před každým nástupem se upravovala, líčila a oblékala do uniformy. To se Nikole líbilo a tak se nakonec rozhodla, že také půjde na dráhu.

„My to vlastně máme v krvi. I moje babička pracovala jako průvodčí. Tenkrát ale samozřejmě na parních vlacích. Dědeček ovšem strašně žárlil, a tak musela z dráhy odejít,“ směje se průvodčí Nikola a dodává: „Já už jsem to věděla hned po škole (Střední umělecká), že chci jít k dráze, ale mamka nebyla přesvědčená, že bych to zvládla. Tak jsem čekala ještě tři roky, než jsem poslala na České dráhy svůj životopis.“

Průvodčí Nikola Šponiarová

Dráhy se ale dlouho neozývaly, a tak se Nikola rozhodla, že odjede jako au-pair do zahraničí. Těsně před odletem ale zavolali z Českých drah, že by Nikolu přijali. V lednu 2023 to bude osm let, co pracuje jako průvodčí u Českých drah. Je jí 31 let.

„Raději jezdím rychlíky, v osobní dopravě mě můžete potkat při cestě třeba do Českého Brodu nebo do Berouna. Průvodčí je vlastně takový psycholog. Potkáváte nejrůznější lidi a ke každému musíte přistupovat jinak. Ale jinak si vlastně chodím do práce odpočinout. Ta práce mě strašně baví,“ říká Nikola, která si říká „bláznivá průvodčí“.

Spustit audio