B-Side Band a hosté – Folk swings

27. leden 2021

Swing je už hodně stará muzika, však s nehasnoucí jiskrou a mladostí v srdci. Proto tenhle žánr znovu a znovu objevují další generace posluchačů i muzikantů. Brněnský B-Side Band rozhodně nejsou žádní zelenáči, kapela ve spolupráci se zpěvákem a hercem Vojtěchem Dykem dokázala – když to ještě šlo – naplnit publikem hodně velké kulturní stánky.

Teď se vrhla na folk, však samozřejmě po svém. Album Folk swings je výběrem českých a z většiny známých folkových písní v nové, swingové úpravě. Myšlenku na podobnou desku nosil zakladatel bandu a producent alba Josef Buchta v hlavě více než deset let, paradoxně k jejímu zhmotnění do hudebního nosiče dopomohla koronavirová uzávěra celé společnosti. Kvůli rušení kulturních akcí bylo snazší dostat do studia interprety, jejichž společné nahrávaní by se jinak domlouvalo obtížně.

Sešla se jich řada, od legend tuzemského písničkářství Jaromíra Nohavici, Slávka Janouška, Vlastu Redla až třeba k Radku Pastrňákovi ze skupiny Buty, či zástupcům mladší generace - písničkáři, který si říká Pokáč, Ewě Farné, či již zmíněnému Vojtěchu Dykovi.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.