Azylové domy se začínají s příchodem zimy plnit. V Hradci Králové je zhruba 200 lidí bez domova

27. listopad 2017 12:30

V Hradci Králové je podle slov ředitelky Dany Pechové z Azylového domu Matky Terezy zhruba 200 lidí bez domova. Azylové domy se s příchodem zimy začínají plnit. Denně ubytují minimálně 65 lidí dospělých lidí. A od 1. prosince se otevírá i zimní noclehárna na letišti.

„No, zůstal jsem na ulici a už začínají mrazíky," říká šedesátiletý bezdomovec Mirek. S příchodem zimy začal využívat Azylový dům Svaté matky Terezy pro muže a ženy v nouzi v Hradci Králové. Lidem bez domova dům poskytuje základní sociální služby.

Více dodává jeho ředitelka Dana Pechová: „Azylový dům Svaté matky Terezy je středisko sociálních služeb pro lidi bez domova. Poskytujeme jim možnost hygieny, možnost přípravy stravy, nebo jim poskytneme stravu."

Kapacita v azylovém domě v zimních měsících nestačí. Proto se od 1. prosince otevře i zimní noclehárna na letišti.

„Noclehárnu máme tady v budově pro ženy i pro muže. Pro ženy máme 10 lůžek a pro muže 30. A protože nám tyto kapacity v zimě nestačí, tak od 1. prosince počet těch lůžek rozšiřujeme. Otevíráme zimní noclehárnu na letišti s dalšími 18 lůžky."

Klienti královédvorské noclehárny musí dodržovat několik základních pravidel. Nesmí například kouřit ani pít alkohol

Služby v azylových domech v Hradci Králové jsou zpoplatněny. Například praní a sušení oblečení je ale zcela zdarma.

Pokud člověk bez domova získá potřebné potvrzení, může si zaplatit v azylovém domě pokoj na celý měsíc za zhruba 3000 korun. Bydlí se tu ve dvojlůžkových pokojích a klienti nabídku mohou využívat maximálně rok.

„Na noclehárně se platí nocleh. Tady v budově 40 korun a na letišti 20 korun," říká Dana Pechová.

Pro rodiče s dětmi v nouzi a ztrátě bydlení slouží v Hradci Králové azylový dům Domov pro matky s dětmi. Ten patří se svými 65 místy k největším v republice.

autoři: Vendula Brdičková , baj
Spustit audio

Související