Až do morku kostí! Koncert JACK Quartet na Prague Sounds

17. prosinec 2023

Skladatel, saxofonista a dlouholetý podporovatel inovativních umělců newyorské downtownové scény John Zorn slaví sedmdesátiny. Zornova smyčcová kvarteta zahráli v Praze jeho dvorní interpreti. Záznam koncertu slavného JACK Quarteta ze dne 6. listopadu připravila Renáta Spisarová.

„Pánové z JACK Quartet jsou jedni z nejschopnějších a nejnadšenějších interpretů hudby Johna Zorna. Dokážou se opřít jak do drsných agresivních částí skladeb, tak si pohrát s momenty naplněnými karikaturní lehkostí,“ i takto se o jednom z nejslavnějších kvartet Spojených států psalo v New York Times.

JACK Quartet

Letos 6. listopadu zavítal do České republiky Jack Quartet už potřetí. Na festivalu Prague Sounds provedl díla populárního Johna Zorna, v New Yorku usídleného skladatele, který hraje také na saxofon, je hudebním producentem a dlouhodobě podporuje inovativní umělce newyorské downtownové scény. Ačkoli je Zorn označován často za „avantgardního“ hudebníka, jeho skladby jsou  přístupné širokému publiku, a to svou vehemencí i niterností, agresivitou i melancholií, americkou nepředpojatostí užít veškerý hudební materiál.

V září 2023 oslavil John Zorn sedmdesátku. Ze záznamu koncertu k jubileu skladatele vybíráme z pražské La Fabriky tři smyčcové kvartety: o Kočce s devíti ocasy, Alchymistovi i Necronomicon, tedy hudbu, která pokryje Zornova tvůrčí léta od roku 1988 do 2013.

Spustit audio