Autorské čtení Tomáše Zmeškala

29. duben 2011

Spisovatel Tomáš Zmeškal (narozen 1966 v Praze) na sebe upozornil románovým debutem Milostný dopis klínovým písmem, za který v roce 2009 získal Cenu Josefa Škvoreckého. V tom samém roce vyšel jeho prozatím poslední román Mlčení černobílého jehněte. Na autorově veřejném čtení, které se konalo 21. dubna 2011 v Malém sále pražské Městské knihovny, zazněly i jeho samostatné povídky.

Tomáš Zmeškal vystudoval anglický jazyk a literaturu na King´s College University v Londýně. Svou románovou prvotinu nezaložil na reflexi svého afrického původu. Milostný dopis klínovým písmem je vhledem do státní perzekuce komunistického Československa, která se vtírá do individuálních lidských osudů. Teprve próza Mlčení černobílého jehněte zpracovává motivy české normalizační diskriminace na pozadí příběhu dvou sourozenců, kteří jsou tmavé barvy pleti. Povídkové tvorbě se Tomáš Zmeškal věnoval zejména v době před vydáním svých dvou románů. Videozáznam z autorova veřejného čtení, který vznikl ve spolupráci Památníku národního písemnictví a redakce multimédií Českého rozhlasu, prezentuje autorovu povídku Horská dráha.

Na autorském čtení Tomáše Zmeškala natáčel Josef Tuka.

autor: Josef Tuka
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.