Aťka Janoušková hrála u E. F. Buriana

16. březen 2013
Odpolední evergreeny

Vlasta Janoušková, které bylo v budoucnu dopřáno dorůst jen výšky 120 cm, se narodila 16. březnav roce 1930 v Praze. Od dětství se věnovala hraní na divadle, kde svou výšku využívala pro osobité a charakterově pestré vedlejší role.

Dostala se dokonce na prkna Národního divadla, ale během války musela kvůli rodičům, které zatklo gestapo, odsud odejít.
Zpátky do divadla se dostala díky E. F. Burianovi a znovu začala hrát v jeho divadle. Aťka Janoušková uměla nejen hrát, ale i tančit a zpívat, a tak hrála ve spoustě představení. Dostala i malou roli v oskarovém filmu Amadeus Miloše Formana.

Známe ji především také jako dabérku dětských rolí nebo hlas dětských příběhů a večerníčků – slyšeli jsme ji ve filmu Ať žijí duchové, v Broučcích, Příbězích včelích medvídků a především v hlavní roli v seriálu Včelka Mája.

Aťka Janoušková je držitelkou Ceny Františka Filipovského za celoživotní přínos českému dabingu.

Další, kdo se narodil 16. března, byl Miloš Kirschner, dlouholetý šéf Divadla Spejbla Hurvínka a hlas patřící oběma loutkám. Miloš Kirschner studoval práva, ale po roce 1949 musel školu opustit a dokonce skončil na vojně u Pomocných technických praporů.

Pomocnou ruku mu podal Josef Skupa, který ho přijal do svého divadla a nakonec ho požádal, ať divadlo vede. Miloš Kirschner uměl role v mnoha jazycích, a tak mohl Spejbl s Hurvínkem vycestovat do mnoha desítek zemí.

V sobotu oslavil narozeniny i jeden ze členů skupiny Oceán Dušan Vozáry, zahráli jsme si jejich písničku Dávná zem a také si připomněli, kde všude natáčeli Beatles svůj druhý film Help!

autor: dak
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.