Atentát na Heydricha. Jediný výbuch, který otřásl celým světem...

Výsadkáři Jozef Gabčík a Jan Kubiš přiletěli z Anglie vykonat spravedlnost nad zastupujícím říšským protektorem Reinhardem Heydrichem. Napsal Petr Stančík. Další Příběhy z kalendáře můžete poslouchat online na webu Dvojky a v aplikaci mujRozhlas.

Operaci s podivným názvem Antropoid čili Lidoop zřejmě vymyslel šéf vojenských zpravodajců v londýnském exilu, plukovník František Moravec. Parašutisté během přípravy udělali řadu chyb a zpočátku se zdálo, že Heydrich vyvázl bez úhony. Nakonec však svému zranění podlehl.

Co by se stalo, kdyby Heydrich přežil?

Nacisté vzápětí rozpoutali vlnu teroru, během níž byly umučeny a popraveny tisíce českých vlastenců. Stála vůbec taková oběť za smrt jediného muže? A co by se stalo, kdyby Reinhard Heydrich přežil?

Další Příběhy z kalendáře budou patřit československému prezidentovi, jehož rozhodnutí dodnes polarizují nejen historiky.

V Příbězích z kalendáře si každý všední den po 12. hodině připomínáme osobnosti, objevy a události v důležitých, ale i málo známých nebo zábavných souvislostech.

Jak můžete poslouchat? Živě, zpětně na mobilu i z počítače

Živě v rádiu na Dvojce, od pondělí do pátku po poledních zprávách. Příběhy z kalendáře můžete poslouchat i zpětně na internetu, všechny díly jsou jako podcast ke stažení. Podcast najdete na webu Dvojky nebo na audioportálu mujRozhlas, který si můžete nainstalovat i jako aplikaci.    

Spustit audio

Související