Ateliér Marty Hoškové voní terpentýnem

17. září 2020

Marta Hošková říká, že malovat se může naučit každý. A tak do jejích kurzů dochází lidé různého věku i různých stupňů dovedností. Po devíti letech tam mnoho z nich chodí nejen kvůli vůni terpentýnu, ale kvůli přátelům, které za malířskými stojany našli.  

Ve Vysokém Mýtě se Marta Hošková objevila se svým mužem po studiu na Vysoké uměleckoprůmyslové škole ateliéru sochařství Kurta Gebauera. S manželem také sochařem založili rodinu a vybudovali ateliér. Martu později oslovilo místní gymnázium a nabídlo jí učitelské místo.

Učitelka se svou svou starší studentkou Marta Hošková s Martou Goliášovou

Marta Hošková hledala další využití pro jejich ateliér a napadlo jí otevřít kurzy malby a kresby a to především pro takové lidi, které by už Lidová škola umění kvůli věku nepřijala.

O kurzy byl velký zájem a někteří skalní milovníci malby je navštěvují už devět let, tedy o samého počátku. Marta Hošková říká, že malovat se může naučit každý a v každém věku. Přichází k ní lidé s různými zkušenostmi z malby i kresby. Drobná sochařka se je snaží posunout v jejich znalostech i dovednostech a seznamuje je i s jinými formami umění, dostanou se tak i k sochařině.

Práce jejích studentů je možné vidět v prostorách kavárny Bonviván ve Vysokém Mýtě. 2.září zde proběhla vernisáž obrazů paní Marty Goliášové, jedné z prvních účastníků kurzů malby Marty Hoškové.

Výstava obrazů Marty Goliášové, žačky Marty Hoškové

 

Spustit audio

Související