„Asi jim umřu pod nožem.“ Poslední rozhovor s legendárním recitátorem Mirkem Kováříkem

4. březen 2020

Na následky vážného úrazu ve věku 85 let zemřel básník, divadelník, recitátor a propagátor moderní poezie Miroslav Kovářík. Pro širší veřejnost objevil Václava Hraběte.

Na Dvojce byl Miroslav Kovářík naposledy hostem v dubnu 2014 v pořadu Noční Mikrofórum. Sám přitom u začátku Mikrofóra v roce 1966 byl. „Já jsem zažil dokonce Wericha, když tu byl hostem,“ prozrazuje v rozhovoru s Janem Cimickým.

Na Dvojce seznamoval s básníky

„Děláte to dobře, kluci, říkal nám Werich. Já jsem byl tehdy takový pomocník jednoho z redaktorů Mikrofóra Josefa Podaného. To byla slavná parta, která to tu dožila až do 1968. Pak tu nastaly změny.“

Kovářík později na Dvojce v pořadu Zelené peří nebo Poetické nokturno seznamoval veřejnost s moderními básníky. Jeho styl vyprávění a recitace vstoupil svou originalitou do historie.

Držitel rekordu v recitaci

Sám zažil dobu, kdy se poezie recitovala na stadionech. „Já jsem kdysi recitoval i na Portě a musím přiznat, že držím rekord: 30 000 lidí v roce 1989 na Lochotíně v Plzni. To je snad i zapsáno v knize rekordů.“

„V Čechách nikdo před takovým publikem nerecitoval. A to byla dlouhá báseň Václava Hraběte Blues pro VM.“ Právě tohoto autora svými recitacemi objevil pro širší veřejnost. „Já přednáším. Ten termín recitace je pro mě možná trošku moc profesionální.“

Je to smutné nebo možná směšné
ale asi jim umřu pod nožem
protože jenom ty
máš krev
stejné skupiny jako já

Václav Hrabě: Infekce

Miroslav Kovářík prožil Pražské povstání a v 50. letech byl vyloučen z gymnázia za propagaci Masaryka. V 60. letech se stal jednou ze zakladatelských osobností Hnutí malých divadel a v letech 1962–1967 založil a vedl Docela malé divadlo v Litvínově, kde uváděl i beatnickou poezii.

Po jeho rozpuštění působil jako konferenciér folkových pořadů a festivalu Porta nebo jako autor a interpret poetických montáží a klubových představení. V nich se jeho charakteristický přednes básní stal novým prvkem české interpretační kultury.

Logo

Neony zvoní klekání
V tvých očích vycházejí
hvězdy a květiny
padají na zem mezi stíny
na břeh jezera, kde roste rákosí a kmín
kde dřevaři po skončení práce pijí
kořalku z jeřabin
a mně se chce tak spát
spát
ve stínu tvých vlasů
Spát a na nic nemyslet
při zvuku tvého hlasu se probouzet
jak kuchař
v pohádkách kde spí se stovky let
a znovu usínat
s hrstí tvých vlasů na čele
a trochu žárlit na slunce
které ti po těle kreslí
malé nepochopitelné obrázky

Václav Hrabě: Ospalé něžnosti

Poslechněte si rozhovor protkaný jedinečnou recitací. V hlase patrná vitálnost a fenomenální Kováříkova paměť tehdy na prahu 80 let vás překvapí.

autoři: Jan Cimický , rota , zk
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.