Ruka. Mistr detektivky Arthur Conan Doyle se opět strefil do černého. Bude vás mrazit v zádech!

11. listopad 2023

Detektivní hra na motivy povídek Hnědá ruka a Brazilská kočka. Zatímco jedna nese pečeť mystičnosti, druhá přináší téměř detektivní zápletku s hororovým nádechem.

Účinkují: Aleš Procházka, Josef Somr, Zuzana Šavrdová, Miroslav Táborský, Simona Postlerová, Petr Křiváček, Jiří Hromada, Robert Tamchyna, Stanislav Lehký, Jaroslav Vlach, Gaston Šubert, Jan Miller, Jiří Litoš, Bedřich Švácha, Tomáš Vrba, Jiří Peca, Tomáš Pergl a Jan Kostroun.
Napsala: Věra Eliášková
Dramaturgie: Václava Ledvinková
Zvuk: Milan Křivohlavý
Hudba: Petr Mandel
Režie: Vladimír Rusko
Natočeno: 2007

Arthur Conan Doyle je známý hlavně jako autor detektivek se Sherlockem Holmesem a jeho neúnavným pomocníkem doktorem Watsonem. Říká se, že při studiu medicíny ho diagnostické metody jednoho z profesorů přivedly na ideu dedukční metody, kterou později v jeho knihách používal právě Holmes. Ovšem literární tvorba, stejně jako občanská aktivita sira Arthura Conana Doyla, byla mnohem širší.

Tato rozhlasová hra vznikla na motivy právě neholmesovských povídek, ve kterých je vše vyprávěno s typickým anglickým nadhledem. Jako by shánění lidských rukou, setkávání se s přízraky nebo naopak s krvelačnými šelmami bylo jakousi přirozenou součástí života. Inu, literární předloha napsaná rukou anglického gentlemana se nezapře.

Další hry a četby poslouchejte živě na Dvojce a po odvysílání ještě po dobu čtyř týdnů online – na webu dvojka.rozhlas.cz nebo v aplikaci mujRozhlas. Rozhlasové hry i audioknihy jsou k poslechu zdarma, není možné je stáhnout. Některé tituly najdete v prodeji na CD nebo ke stažení v mp3 na webu Radioteka.cz.

autor: Tvůrčí skupina Drama a literatura
Spustit audio

Související

Více o tématu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.