Art Week Liberec: festival současného umění jako komunikace s prostorem

6. květen 2019

Druhý květnový týden přinesl liberecké setkání s tvorbou šesti současných vizuálních umělců

Přehlídka se konala už počtvrté a opět si kladla za cíl propojovat autentické kulisy města s jednotlivými výtvarnými instalacemi. Záměr obohacovat návštěvníky konkrétních prostor i prosté kolemjdoucí vlivem současného umění pojala kurátorka Jana Bernartová jako zásadní výzvu:

Naším záměrem je inspirovat širší veřejnost, aby se koncentrovala na věci nejen kolem umění, ale kultury vůbec.“

galerie Stěna

Letos se organizátorům podařilo zpřístupnit umělecká díla na pěti různých místech v Liberci. Jednalo se zčásti o galerie, zčásti ale i o místa, která neslouží primárně k výstavním účelům. Jejich výběr vychází z pečlivého promýšlení vztahů mezi prostorem a vystavovaným dílem:

Místně specifické instalace mají obrovský potenciál – komunikují aktuální situaci,“ vysvětluje Jana Bernartová. „Vždy řeší konkrétní téma, kompozici, prostorovou situaci. Je to úplně jiné než převézt někam už hotové výtvarné dílo.“

Umění k vidění – kde?

Některá místa jsou každý rok konstantní, např. Oblastní galerie v Liberci, Letos ovšem instalace zaplnily i zbrusu nové prostory, jako je Malá výstavní síň Liberec, což je teprve rok otevřená městská galerie. Další díla byla k vidění ve Studentské galerii Stěna nebo v Kině Varšava.

Martina Machová

Jedna intervence našla svoje místo v exteriéru, v prostoru Univerzitního náměstí.

Jedním z vystavujících umělců byl letos třeba držitel Ceny Jindřicha Chalupeckého Dominik Gajarský, který se festivalu účastnil s videoprojekcí Equilibrium v kině Varšava. Příkladem dialogu uměleckého díla s prostorem, v němž je umístěné, byla letos instalace Lukáše Machalického v Oblastní galerii v Liberci.

Tahle instalace je výrazná tím, že nabourává ten klasicky krásný výstavní prostor, onu čistotu dokonalé klasické galerie. Je to jakýsi dialog starého a nového,“ popisuje Jana Bernartová. Dalšími zúčastněnými výtvarníky byli letos Ivo Louda, Martina Machová a Jan Měřička.

Liberec uměnímilovný

Art Week Liberec vzniká za výrazné podpory města Liberec, a to jak praktické, tak i ideové a organizační, např. když prý probíhají jednání o umístění uměleckého díla ve veřejném prostoru, město vždy projekt podporuje. Touhou Jany Bernartové je naplánovat v budoucnosti díla, která by se stala součástí prostoru města napořád – jako tomu bylo u výstavy Socha a město Liberec 1969 nebo jak se pravidelně děje v případě přehlídky Skulptur Projecte v Münsteru.

A jaká je hlavní idea organizátorů? „Celým festivalem se vine téma autorského rukopisu v současném umění. Dnes už to nejsou tahy štětce, otisky rukou - umělec často zadá dílo do výroby. Zásadní je jeho koncepce, nikoli zručnost. Chceme mezi širší veřejností šířit osvětu o tom, co je to vlastně současné umění a jeho pojmový slovník, “ uzavírá Bernartová.

Poslechněte si celé ArtCafé s hudebním výběrem Petra Dorůžky.

Spustit audio

Související