Aréna v Nočním proudu

25. červen 2015

Ve středečně-čtvrtečním Nočním proudu uvítal Miloš Skalka v první vysílací hodině další studiové hosty. Tentokrát přišli zakládající člen skupiny Aréna, zpívající basista Zdeněk Štencl a hudební skladatel Zdeněk Nedvěd. Noční proud za jejich asistence představil novinkové album skupiny Aréna, které se křtilo v pondělí 22. června Na Zvonařce.

Skupina Aréna vznikla v polovině 80. let s cílem prosadit vlastní melodickou a vokální tvorbu s tvrdším rockovým základem. Zakládajícími členy skupiny byli zpěvák Miroslav Hajšman, zpívající kytarista Zdeněk Charlie Blažek, zpívající basista Zdeněk Štencl, zpívající hráč na klávesové nástroje Jan Dočekal a bubeník Miroslav Ali Horáček.

Začátky byly těžké, skupina toho hodně „odpracovala" na tanečních zábavách, ale s přibývajícím časem se ve fermanu skupiny začaly stále častěji objevovat i koncerty a klubové pořady. Na soutěžním festivalu Děčínská kotva obsadila Aréna v roce 1990 se skladbou Mít a nemít v silné konkurenci renomovaných profesionálních zpěváků a souborů první místo.

Na původní tvorbě se podílela celá kapela, především pak Miroslav Hajšman a Jan Dočekal, ale Aréna měla štěstí i na externí skladatele a textaře, kteří skupině s repertoárem velmi pomohli. Mezi nejúspěšnější patřili Zdeněk Nedvěd, Richard Bergman, Zdeněk Barták, Miroslav Černý, Jaroslav Machek či Pavel Půta.

Čtěte také

Na singlech měly úspěch nahrávky písní Hrdina z knížky, Vášeň nákupní, Bloudíš mi pamětí, respektive Zmámená, a skupina dostala nabídku k natočení společného alba se skupinou Natural (frontman této kapely Petr Kadlček byl také hostem Nočního proudu), které vyšlo v roce 1987.

V 90. letech se skupina Aréna z hudební scény vytratila, aby se v roce 2012 z iniciativy svého bubeníka z roku 1990 Jiřího Jirsy na scénu znovu vrátila - původně na jediný koncert v klubu na Palmovce. Ale protože mělo vystoupení úspěch, hudebníci se domluvili na obnovenní činnosti. Současnou sestavu Arény tvoří kromě zakladatelského trojlístku Hajšman-Štencl-Dočekal ještě kytarista Jiří Nepomucký (alternace Jaroslav Sandman), zpívající klávesista Michael Suk a bubeník Martin Jirsa (alternuje se svým bratrem Jiřím).

Toto pondělí se křtilo CD nazvané prozaicky Aréna 1985 - 2015, které je jakýmsi průřezem činnosti skupiny za posledních 30 let. Zájemci na disku najdou s Arénou neodmyslitelně spjaté nahrávky skladeb z 80. let (mj. Vášeň nákupní, Bloudíš mi pamětí, Tvůj telefon, Aréna či Hrdina z knížky), stejně jako tři premiérové novinky.

Čtěte také

autor: Miloš Skalka
Spustit audio