Aréna

24. listopad 2014

Místo k zápasu či k hrám, jinak též bojiště. Jméno aréně propůjčil Árés, bůh války, kterého známe z řeckých bájí.

Árés byl jeden z dvanácti hlavních olympských bohů, syn nejvyššího boha Dia a jeho manželky Héry. Zosobňoval nemilosrdnou zuřivost války, byl prchlivý, krutý a krvelačný. Válku miloval, bylo mu jedno, proč vypukla a jak skončí. Jeho sestrou byla Athéna, bohyně moudrosti, ochránkyně statečnosti, práva, spravedlnosti, umění, ale také byla bohyní války vítězné. Vedla války moudře a rozvážně, vždy jen pro dobrou věc.

Logo

Árés miloval válečné hrdiny, sám ale zrovna velký hrdina nebyl

Když ho například na bojišti u Tróje zranil kopím bojovník Diomédes, Árés uprchl z bojiště a křičel bolestí. Jednou ho prý také přemohli dva mladí Giganti, Ótos a Efialtés. Spoutali ho řetězy, zavřeli do sudu a drželi ho tam víc než rok, dokud ho neosvobodil bůh Hermés.

Arés se objevoval s velkým štítem, pancířem a svým kouzelným mečem

Byl pohledný a přitahoval ženy, ale byl též vojácky obhroublý, trochu neotesaný, ale vášnivý. Jeho povaze podlehla i bohyně Afrodité, provdaná za boha Héfaista. Ze svazku Afrodíty a Área se narodilo pět dětí: jejich syny byli Deimos (zosobnění děsu), Fobos (zosobnění hrůzy), Erós (blh lásky), Anterós (bůh zhrzené lásky) a dcerou Harmonia.

Římským protějškem boha Área byl Mars.

Logo

Příspěvek zazněl v pořadu Slovo nad zlato, který vysílá Dvojka ve všední dny vždy v 10:40 dopoledne.

autoři: Milena M. Marešová , Jitka Škápíková , Helena Petáková , Dan Moravec
Spustit audio