Archerotypie

18. březen 2014

Jeden z fotografických procesů dostal jméno podle svého vynálezce, Fredericka Scotta Archera, který se narodil roku 1813 v malém městečku nedaleko Londýna.

O životě pana Archera toho mnoho nevíme. A kdyby se nezachovalo těch pár útržků, které sepsala jeho žena Fanny G. Archerová, nevěděli bychom zhola nic.

Frederick, řeznický synek, záhy osiřel, vychovali ho příbuzní a ti ho dali učit stříbrotepcem. Starožitné mince a drahokamy Frederickovi učarovaly. Jistou dobu se dokonce živil oceňováním mincí. Zajímal se také o výtvarné umění. Založil v Londýně sochařské studio, které se specializovalo na busty.

Čtěte také

Fotografickou metodu začal Frederick využívat ve svém studiu ke zjednodušení a zpřesnění sochařské práce. Začínal s technikou kalotypie, kterou vynalezl William Henry Fox Talbot. Jenže mu vadila nepravidelná struktura papírových vláken, která se přenášela i na fotografie, a to je kazilo.

A tak Archer zkoušel napouštět papír vším možným: vaječným bílkem, želatinou, škrobem... Ale nebylo to k ničemu. A pak ho napadlo použít místo papíru sklo. Potáhl ho nedávno objeveným jodizovaným kolodiem a bylo to.

Logo

Pomocí mokrého kolodiového procesu získal bezchybný negativ, který bylo možné kvalitně reprodukovat. Navíc mohl výrazně zkrátit čas expozice. Díky tomu dokázal něco dosud nevídaného: snímat rychle probíhající či krátce trvající jevy – vlny na vodní hladině, lidi v pohybu, letící mraky nebo mořský příboj.

Žádný patent a nařčení z krádeže

Svůj objev pan Archer prezentoval v roce 1854 v časopise Chemik. A pak narazil na kolegu Foxe Talbota. Ten sice fotografie zhotovené pomocí archerotypie velmi obdivoval, zároveň ale Archera nařkl, že mu vynález ukradl, že je součástí jeho patentu na kalotypii. U soudu Talbot prohrál.

Vynález si Archer nedal patentovat! Proč? Chtěl jej prý poskytnout všem k volnému využití. Svůj objev Archer neužíval dlouho. V roce 1857, kdy bylo mu čtyřiačtyřicet let, zemřel v bídě a zapomnění. Fanny Archerová zůstala sama se třemi sirotky; jen jedno z dětí se dožilo dospělosti.


Příspěvek zazněl v pořadu Slovo nad zlato, který vysílá Dvojka ve všední dny vždy v 10:40 dopoledne.

autoři: Jitka Škápíková , Helena Petáková , Dan Moravec
Spustit audio